Αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια;

Οι πρόεδροι Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς (αριστερά) και Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι | European Union / Lukasz Kobus

Στη Βιέννη συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. με κεντρικό θέμα τα Δυτικά Βαλκάνια και ενώ το τελευταίο διάστημα εντείνεται η σεναρολογία για συμφωνία ανταλλαγής εδαφών μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας στο πλαίσιο οριστικής λύσης για το καθεστώς της περιοχής.

Όπως σχολιάζει το Politico, όλοι θα είναι περίεργοι να μάθουν για μια ενδεχόμενη ιστορική συμφωνία, αν και πολλοί -με προεξάρχουσα τη Γερμανία- φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια ιστορική αποτυχία.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, που δήλωσε ενήμερος σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, δήλωσε ότι στο Βελιγράδι «ξέρουν ακριβώς τι θέλουν» αλλά δεν περιμένει να πουν πολλά στην αυστριακή πρωτεύουσα.

«Το Κόσοβο είναι αποφασισμένο να πετύχει μια δεσμευτική νομική συμφωνία με τη Σερβία. Ο χρόνος για να γίνει αυτό είναι τώρα», δήλωσε ο Χάσιμ Θάτσι το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκού φόρουμ που διεξήχθη στο Αλμπαχ της Αυστρίας.

«Και έχουμε ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας. Δεν είναι καθόλου εύκολο, είναι πολύ, πολύ δύσκολο. Γι ‘αυτό και όλοι πρέπει να είναι πίσω από αυτό. Οι χώρες της περιοχής μας, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή άλλες χώρες στον κόσμο δεν πρέπει να αντιταχθούν ή να φοβούνται ενδεχόμενη ειρηνική συμφωνία μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, ακόμη και αν μια τέτοια συμφωνία μπορεί να περιλαμβάνει “διόρθωση” συνόρων».

Από το ίδιο φόρουμ ο Αλ. Βούτσιτς επανέλαβε ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας / Ερζεγοβίνης και πρόσθεσε: «Μόνο αν έχουμε την υποστήριξη της Ε.Ε. θα μπορέσουμε να πετύχουμε ένα είδος συμβιβασμού και λύσης».

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς είχε προτείνει ευθέως την ανταλλαγή της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα –όπου ζει η συντριπτική πλειονότητα των Σέρβων– με τη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου οι αλβανόφωνοι φτάνουν σχεδόν το 90%.

Οι πρόεδροι Κοσόβου και Σερβίας πρόκειται να συναντηθούν ξανά σε λίγες μέρες, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες, όπου στις 7 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματισμένη συνάντηση υπό την αιγίδα της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Λίγες μέρες αργότερα ο Αλ. Βούτσιτς σχεδιάζει να παρουσιάσει μια ομιλία -την οποία έχει προσδιορίσει ως την «ομιλία της ζωής μου»- στη Μιτρόβιτσα, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, για να διευκρινίσει τις οριοθετημένες αλλαγές συνόρων.

Το Βελιγράδι και η Πρίστινα διεξάγουν διάλογο με σκοπό να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία και να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Η Σερβία αρνείται να επικυρώσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της -όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί- που ανακηρύχθηκε το 2008 και έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 110 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των 22 από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Οι επικριτές αλλαγών στα σύνορα του Κοσόβου προβλέπουν ότι θα αναγκάσουν την κυρίως σερβική περιοχή της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να να αποχωρήσει και να ενταχθεί στη Σερβία.

Ανάμεσα στα θέματα γύρω από τα οποία εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα είναι η θεσμική οργάνωση των περιοχών όπου ζει η σερβική μειονότητα, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πρόβλημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 120.000 Σέρβοι ζουν ακόμη στο Κόσοβο, κυρίως στον βορρά, καθώς και σε διάφορους θύλακες διεσπαρμένους στην περιοχή.

Η πλειονότητα των περίπου 1,8 εκατ. κατοίκων είναι Αλβανόφωνοι και μουσουλμάνοι. Στη νότια Σερβία οι Αλβανόφωνοι αποτελούν την πλειοψηφία στην κοιλάδα Πρέσεβο.

Ο πόλεμος ανάμεσα στους Αλβανόφωνους και τις δυνάμεις του Βελιγραδίου (1998-99) είχε στοιχίσει τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους, εκ των οποίων 10.000 ήταν Αλβανόφωνοι. Τερματίστηκε έπειτα από την εκστρατεία βομβαρδισμών του NATO στη Σερβία, που ανάγκασε το Βελιγράδι να αποσύρει τα στρατεύματά του. Στη συνέχεια η περιοχή τέθηκε υπό διεθνή έλεγχο ώς την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της.

(ΠΗΓΗ : http://www.efsyn.gr/arthro/allagi-synoron-sta-valkania  )