Αυτά πίστευε ο Στίβεν Χόκινγκ για τον Θεό και τη μετά θάνατον ζωή

Ο Στίβεν Χόκινγκ ο οποίος απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 76 ετών ήταν ένας λαμπρός αστροφυσικός ο οποίος είχε γίνει γνωστός και πέρα από τα όρια της επιστήμης, τόσο μέσω εμφανίσεων σε τηλεοπτικές εκπομπές, όσο και μέσω βιβλίων, συνεντεύξεων κ.α.

Στο πλαίσιο των συνεντεύξεων που έδινε, το 2011 εμφανίστηκε στη σειρά “Curiosity” του Discovery Channel. Μια από τις ερωτήσεις που δέχτηκε ήταν ποια πιστεύει ότι είναι η προέλευση του σύμπαντος. Ο ίδιος απέρριψε την πιθανότητα ύπαρξης τόσο του Θεού, όσο και της μεταθανάτιας ζωής- την οποία κάποτε είχε χαρακτηρίσει ως «παραμύθι για αυτούς που φοβούνται το σκοτάδι».

«Πιθανότατα δεν υπάρχει παράδεισος, ούτε μεταθανάτια ζωή» είχε πει. «Έχουμε αυτή τη ζωή για να εκτιμήσουμε το σύμπαν, και για αυτό είμαι εξαιρετικά ευγνώμων».

Στο βιβλίο του Grand Design το 2010, έγραφε πως δεν χρειαζόταν Θεός για να συνεχίζει το σύμπαν να υπάρχει.

Σε συνέντευξή του στον Guardian, έναν χρόνο μετά, είχε πει πως θεωρεί τον εγκέφαλο ως υπολογιστή που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν χαλάσουν τα εξαρτήματά του. «Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή για χαλασμένους υπολογιστές» είχε πει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον θάνατο, είχε πει πως «έχω ζήσει με την προοπτική ενός πρώιμου θανάτου για τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Έχω τόσα πολλά που μπορώ να κάνω πρώτα».

Τελικά, ο Στίβεν Χόκινγκ απεβίωσε σήμερα διαψεύδοντας όλες τις ιατρικές προβλέψεις που του έδιναν περιθώριο ζωής μόλις δύο χρόνια από την στιγμή που διαγνώστηκε με Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση, δηλαδή σε ηλικία 21 ετών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *