Βουλή: Αποβλήθηκε η Χρυσή Αυγή μετά τις νέες φασιστικές προκλήσεις

Κατερίνα Κανάκη –  Νέα φασιστική πρόκληση από τη Χρυσή Αυγή, αυτή τη φορά από τον Κώστα Μπαρμπαρούση που προέτρεψε από το βήμα της Βουλής τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να «συλλάβει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό των ΑΝΕΛ». Άμεση η αντίδραση του Νίκου Βούτση, που ζήτησε να αποβληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΧΑ από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, μιλώντας για «ανοιχτή προτροπή για πραξικόπημα εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος». Ομόθυμη καταδίκη από τα κόμματα. Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής τέθηκε ο Μπαρμπαρούσης.

«Έπεσαν οι μάσκες. Η Χρυσή Αυγή κάλεσε σε στρατιωτικό πραξικόπημα» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απαντώντας στην πρόκληση του χρυσαυγίττη Μπαρπαρούση, που προέτρεψε τον στρατό να συλλάβει τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Πρόκειται για σχεδιασμένη κλιμάκωση με στόχο βίαια επεισόδια και διχασμό», είπε ο Νίκος Βούτσης και εισηγήθηκε την αποβολή των χρυσαυγιτών από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, εισήγηση με την οποία συμφώνησαν όλα τα κόμματα.

«Παίρνω την ευθύνη να εισηγηθώ στην ολομέλεια του Σώματος κανείς εκ της Χρυσής Αυγής να μην έχει το προνόμιο που δίνει αυτή η αίθουσα στην παρουσία τους. Διότι πρέπει να δοθεί από την ελληνική Βουλή ένα μήνυμα προς όλο τον ελληνικό λαό, ένα μήνυμα ενότητας, δημοκρατίας, ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης και ταυτόχρονα ένα μήνυμα καταδίκης του φασισμού και των εκφραστών τους, πατριδοκάπηλων που θέλουν, με αυτόν τον τρόπο, να δημιουργήσουν αυτή την ατμόσφαιρα. Πρέπει να βάλουμε ένα τέρμα και την ευθύνη πρέπει να αναλάβουμε όλοι μας», όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη όσων είπε ο χρυσαυγίτης από την αντιπολίτευση, πλην σαφώς της ΧΑ. «Τα όσα ακούστηκαν με τον πιο έντονο τρόπο, ξεπερνούν κάθε φαντασία, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, από την ΝΔ, ενώ ο Κώστας Γαβρόγλου, ζήτησε να μην διαγραφούν από τα πρακτικά οι χυδαίες προτροπές Μπαρμπαρούση.
Να μείνουν στα πρακτικά όσα ειπώθηκαν, αιτήθηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας από τον χρυσαυγίτη να ανακαλέσει και τονίζοντας ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν «πρόσκληση σε τέλεση αδικήματος».
«Θα επιληφθεί ο εισαγγελέας», είπε ο Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας πως «δεν είμαστε αρκετά αυστηροί» και πως «χαϊδεύουμε τα αυτιά της ανομίας, των ναζί και των φασιστών», ζητώντας να είναι πιο αυστηρές οι ποινές.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο χρυσαυγίτης είπε αυτολεξεί: «επειδή η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν νομοθετεί προς το συμφέρον του έθνους αλλά για το προσωπικό τους συμφέρον καλώ τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να σεβαστεί τον όρκο της. Να συλλάβει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να συλλάβει τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο για να αποτραπεί αυτή η προδοσία.Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες».

Στη συζήτηση παρενέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Μπαρμπαρούση, αλλά και κατά του συνόλου των βουλευτών της ΧΑ, επικαλούμενος την παραβίαση, μεταξύ άλλων, του άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα για εσχάτη προδοσία.

Επιπροσθέτως, ζήτησε από την Ολομέλεια της Βουλής, να εγκρίνει την άμεση άρση της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών, ώστε να μπορούν να εφαρμοσθούν οι νόμοι, όπως είπε.

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, παρήγγειλε τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας, ακόμη και για κακούργημα, για όσα είπε ο Μπαρμπαρούσης, ενώ διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο τα πρακτικά της ομιλίας του στη Βουλή.

Λίγες μόνο ώρες μετά, ο βουλευτής τέθηκε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, προφανώς μπροστά στο ενδεχόμενο η άσκηση ποινικής δίωξης να αφορά το σύνολο των βουλευτών του κόμματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *