«Βρέχει» δωροδοκίες στις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων

Μια πραγματική καταιγίδα πληροφοριών για το πώς, πότε και ποια πολιτικά πρόσωπα δωροδοκούσε τα τελευταία χρόνια η φαρμακευτική εταιρεία Novartis περιλαμβάνουν οι καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στο πολύκροτο σκάνδαλο.

Παρά το «απαγορευτικό» που τέθηκε από τη Βουλή στη διανομή της δικογραφίας, τελικά χθες οι «διαρροές» του υλικού πύκνωσαν μετά τη χορήγηση αντιγράφων στα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Από τις γλαφυρές περιγραφές των τριών μαρτύρων με κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης, Αικατερίνη Κελέση, Ιωάννης Αναστασίου» περιγράφονται σειρά περιστατικών με δωροδοκία του πρώην υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου τόσο για την προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων την περίοδο 2008-2009 όσο και για τον διαγωνισμού για τον μοριακό έλεγχο του αίματος.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε δωροδοκία του πρώην υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου για την επιτάχυνση κυκλοφορίας σκευασμάτων, αλλά και το «μπλόκο» σε φάρμακο ανταγωνιστικής εταιρείας. Ειδική αναφορά σε σχέση με την περίπτωση Λοβέρδου γίνεται και στην εμπλοκή δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ» μέσω εταιρείας που ανήκει στον σύζυγο του ενός, ενώ ο πρώτος διαψεύδει κάθε εμπλοκή του (Νίκος Χασαπόπουλος). Για τον πρώην υπουργό Αδ. Γεωργιάδη γίνεται λόγος για χρηματισμό δύο εκατ. ευρώ μετά τη «φροντίδα» για αποπληρωμή εκ μέρους του Δημοσίου χρεών 65 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγ. Βενιζέλου, ο μάρτυρας περιγράφει ένα σύστημα δωροδοκιών μέσω εταιρειών του θανόντα εκδότη Π. Μαυρίκου προς τον τότε πρόεδρο του ΕΟΦ και πρώην βουλευτή Δημ. Λιντζέρη ως «ταμία του Βενιζέλου». Σημειωτέον ότι ο κ. Λιντζέρης επιχείρησε χθες στη Βουλή να φωτογραφήσει παράνομα τη δικογραφία, αλλά εμποδίστηκε από στελέχη της Βουλής.

Η κατάθεση της «Αικατερίνης Κελέση» για τον Αδωνι Γεωργιάδη (8/11/2017):

Αδωνις Γεωργιάδης EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ακολούθησε η περίοδος του Αδωνι Γεωργιάδη υπουργού Υγείας από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014. Ο Αδ. Γεωργιάδης είχε πολύ στενή σχέση και επαφή με τον Φρουζή διά ζώσης και διά ανταλλαγής μηνυμάτων και προωθούσε ιδιαίτερα τα συμφέροντα της Νοβάρτις. Συγκεκριμένα έχω να σας αναφέρω τα εξής: Ο κ. Γεωργιάδης σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας για την Ελλάδα, εξασφάλισε χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς την Νοβάρτις ποσού 65 εκατ.ευρώ, το οποίο ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ποσό που καταβλήθηκε στις λοιπές φαρμακευτικές εταιρείες για την ίδια αιτία.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στις λοιπές φαρμακευτικές εταιρείες για τα πρόσωπα του Γεωργιάδη και του Φρουζή και ο τελευταίος κατηγορήθηκε ότι προωθούσε αποκλειστικά τα συμφέροντα της Νοβάρτις παρότι πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Φρουζής διέρρευσε στον Τύπο την πληροφορία ότι δήθεν είχε διαταραχθεί η σχέση του με τον Γεωργιάδη.

Γνωρίζω ότι ο Γεωργιάδης είχε κάνει συμφωνία με τον Φρουζή να λάβει ως αντάλλαγμα για την εξυπηρέτηση αυτή ποσό γύρω στα 2 εκατ.ευρώ, το οποίο και έλαβε αμέσως μετά την καταβολή των 65 εκατ.ευρώ. Τα χρήματα αυτά τα πήρε όπως σας έχω αναφέρει με βαλιτσάκι στο υπουργικό του γραφείο. Επιφυλάσσομαι να συνεχίσω την κατάθεση μου

Η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο (12.1.2018)

Δημήτρης Αβραμόπουλος AP Photo

Σύμφωνα με την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» (κωδική ονομασία), «κατά το έτος 2008 επί υπουργίας Αβραμόπουλου έτρεχε το πρόγραμμα παγκόσμιες ημέρες υγείας, το οποίο εκπονούσε η εταιρεία επικοινωνίας Communication in practices (CIP) συμφερόντων Κ. Γριβέα έπειτα από σχετική ανάθεση του υπουργείου Υγείας.

Στο εν λόγω πρόγραμμα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αν. Γκοτσόπουλος, με την έγκριση του διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Α. Ζορμπά, ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν. Για παράδειγμα η χορηγία μιας παγκόσμιας ημέρας υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανά εταιρεία. Η Νοβάρτις Ελλάς χορήγησε την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, με το ποσό των 50.000 για τις κάτωθι υπηρεσίες».

Και προσθέτει σε άλλο σημείο της κατάθεσης: «Ο Φρουζής, τότε αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς, επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξασφάλιση ευνοϊκής μεταχείρισης της Νοβάρτις από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε υπουργό Υγείας». Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η εξυπηρέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρείας.

«Επίσης επί υπουργίας του υπήρξε στενή συνεργασία της Νοβάρτις και του υπουργείου μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και του Γενικού Διευθυντή […] που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας H1N1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για το H1N1, τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στη μέγιστη βαθμίδα πέντε. Με τον ανωτέρω τρόπο ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή), ο οποίος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό» υποστηρίζει ο προστατευόμενος μάρτυρας.

Και προσθέτει: «Η ζημιά του κράτους στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή

  • 1) αφενός διά της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων
  • 2) αφετέρου διά της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο μάρτυρας αναφέρει: «Θεωρώ αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη τόσο της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας ο υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ».

Η μαρτυρία του δίνει έμφαση στον διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο: «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατά τη γνώμη μου στον χώρο της υγείας αφορούσε τον διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για τον μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό HIV επί υπουργίας Αβραμόπουλου» σημειώνει ο ίδιος μάρτυρας. «Πιο συγκεκριμένα από ό,τι θυμάμαι κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας ‘‘Το Βήμα’’ τον Δεκέμβριο του 2006, που αφορούσε ατυχές περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης, ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος εξήγγειλε τον μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε πότε στον χώρο της υγείας, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου».

Οπως σημειώνει, τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διαθέτουν μόνο οι εταιρείες α) Roche και β) Chiron που ανήκει στον όμιλο Novartis. «Σημειώνεται ότι η Novartis κατέχει το 30% των μετοχών της Roche και για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος» αναφέρει ο μάρτυρας και προσθέτει σε άλλο σημείο: «Θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ

Η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» για τον Ανδρέα Λοβέρδο (15/1/2018):

Ανδρέας Λοβέρδος EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Σε συνέχεια της προηγούμενης κατάθεσής μου σας γνωρίζω ότι ο Αν. Λοβέρδος και οι Κωνσταντίνος Φρουζής είχαν απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους μέσω των προσωπικών τους emails» αναφέρει.

Από τη στιγμή που είχαν τέτοια επικοινωνία στα προσωπικά τους emails αυτό μεταφράζεται στο ότι είχαν να πουν κάτι μεταξύ τους που δεν ακολουθούσε την επίσημη υπηρεσιακή οδό. Είχαν τακτική επαφή και διά ζώσης. Χαρακτηριστική περίπτωση διακριτικής μεταχείρισης της Novartis Ελλάς ήταν η εκ μέρους του άνω υπουργού όταν πήγε στο υπουργείο Υγείας έκδοση δελτίου τιμών τον Αύγουστο του 2011 οπότε τιμολογήθηκε το GILENYA και το TASIGNA 150. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε κυκλοφορήσει και δεν είχε τιμολογηθεί κανένα άλλο φάρμακο κατά σύσταση της τρόικας, προκειμένου να μην αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Για να επιταχυνθεί η τιμολόγηση των ανωτέρω φαρμάκων χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ

  • 1) Νίκος Χασαπόπουλος, κουμπάρος του Αν. Λοβέρδου και
  • 2) Ελενα Φυντανίδου.

Συγκεκριμένα κατόπιν εντολής της Novartis Ελλάς συστάθηκε τον Ιούλιο του έτους 2011, ένα μήνα πριν την έκδοση ΦΕΚ για τα ανωτέρω προϊόντα, η εταιρεία PRESTIGE με αντικείμενο δημόσιες σχέσεις και διαφήμιση. Η συγκεκριμένη εταιρεία έλαβε από την Novartis Ελλάς έργα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ σε διάρκεια μιας διετίας προκειμένου μεταξύ άλλων

  • α) να προωθηθεί σε επίπεδο δημοσιότητας η κατ’ εξαίρεση τιμολόγηση των ανωτέρω προϊόντων μέσα στον Αύγουστο του 2011
  • β) να καλλιεργηθεί η θετική πολιτική εικόνα του Α. Λοβέρδου γ) να καλλιεργηθεί ομοίως η θετική εικόνα του Κων. Φρουζή ως υποψήφιου για την προεδρία του ΣΦΕΕ (έγινε πρόεδρος τον Μάρτιο 2012).

Οταν ο Φρουζής εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΦΕΕ, η Prestige ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις του ΣΦΕΕ. Η Prestige άνηκε στην ουσία στους Χασαπόπουλο και Φυντανίδου. Διαχειριστής ήταν ο σύζυγος της Φυντανίδου, Θεολόγος Παναγιωτίδης, ο οποίος είχε την πλήρη διαχείριση της εταιρείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως έδρα της PRESTIGE είχε οριστεί η διεύθυνση όπου εδρεύει η μεγαλύτερη προμηθεύτρια της Νοβάρτις Ελλάς, η εταιρεία διοργάνωσης ταξιδίων FREI.

Περαιτέρω πρέπει να αναφερθεί ότι είχε κανονιστεί συνάντηση Λοβέρδου – Φρουζή, μάλλον στην οικία του Χασαπόπουλου. Το ραντεβού στο οποίο παραβρέθηκαν οι Φρουζής, Χασαπόπουλος και Λοβέρδος έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2011 και σίγουρα πριν την έκδοση του ΦΕΚ για το GILENYA και το TASIGNA.

Γνωρίζω ότι ο Λοβέρδος για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε. Πιθανολογώ ότι η δωροδοκία μεθοδεύτηκε ως εξής: Στις 21.7.2011 και ώρα 20.52 εστάλη μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον αντιπρόεδρο Κων. Φρουζή προς τον τότε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Νοβάρτις Ελλάς, Arnout Miguel van Amstel, και τον τότε οικονομικό διευθυντή της Νοβάρτις Ελλάς, Miguel Freire, με τίτλο «Please take into account» (παρακαλώ λάβετε υπόψη). Πιθανολογώ δεδομένης της ώρας ότι το μήνυμα εστάλη από το κινητό τηλέφωνο του Φρουζή, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτός δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναφερόταν τα εξής: ο αντιπρόεδρος ζητούσε έκτακτη αύξηση του προϋπολογισμού του τμήματός του ύψους 200.000 ευρώ (100.000 ευρώ σε δύο συγκεκριμένα κέντρα κόστους τμήματος) για τον προϋπολογισμό του 2012. Ο Φρουζής ζητά με επιμονή αυτή την αύξηση του προϋπολογισμού έτσι ώστε η εταιρεία να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους της. Σημειώνεται ότι αναφέρει ότι το συγκεκριμένο ποσό θα έχει πολύ μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα με βάση τον οικονομικό δείκτη ROI.

Ο Φρουζής επίσης αναφέρει ότι χρειάζεται συμμαχίες από όλα τα πολιτικά κόμματα και τους σχετικούς τομεάρχες υγείας διότι διέβλεπε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ήταν κυβέρνηση συνεργασίας.

Ενας επιπλέον λόγος που ζητά επιπλέον χρηματοδότηση είναι οι εκλογές του ΣΦΕΕ που θα ελάμβαναν χώρα το πρώτο τρίμηνο του 2012. […] Θεωρώ ότι το ύψος του δώρου που έλαβε για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο Λοβέρδος δεν είναι κάτω του ποσού των 200.000 ευρώ συνολικά. Εξάλλου επί υπουργίας του η Νοβάρτις Ελλάδας δωροδόκησε κατ’ επανάληψη και εν γνώσει του (Λοβέρδου) τον σύμβουλό του, Νικόλαο Μανία, ο οποίος ήταν αρμόδιος για να περνάει τις τιμές των φαρμάκων στο λογισμικό που είχε ο ίδιος δημιουργήσει, με χρηματοδότηση της Νοβάρτις Ελλάς. Με αυτό τον τρόπο ο Μανίας καθόριζε τις τιμές όλων των φαρμάκων της αγοράς.

Η δωροδοκία προς τον Μανία γινόταν μεταξύ άλλων και μέσω συμβάσεων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που έχει συνάψει η Νοβάρτις Ελλάςμε την εταιρεία συμφερόντων του MINTE LTD. Πιστεύω ότι για τον ίδιο λόγο δωροδοκήθηκε και ο προϊστάμενος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος και θεωρώ αδύνατο για τους λόγους που προανέφερα να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ.

Εξάλλου περί τον μήνα Απρίλιο του έτους 2012 είχε τεθεί στο υπουργείο Υγείας από τον τότε γενικό γραμματέα Δημόπουλο το ζήτημα να εγκριθεί η χρήση του ανταγωνιστικού φαρμακευτικού προϊόντος AVASTIN της εταιρείας ROCHE στις περιπτώσεις πάθησης της ωχράς κηλίδας, όπου γίνεται χρήση του LUCENTIS (NOVARTIS). Η Νοβάρτις προκειμένου να μην προχωρήσει αυτό, δωροδόκησε τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο με το ποσό των 70.000 ευρώ περίπου.

Συγκεκριμένα το ποσό μεταφέρθηκε από τον προϋπολογισμό του τμήματος οφθαλμολογίας της Νοβάρτις στο τμήμα πρόσβασης (MARKET ACCESS) και αφού ξεπλύθηκε μέσω διαφόρων διαφημιστικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ETHOS MEDIA, ΠANMAΡ, ΠΙΤΣΙΛΙΔΗΣ, εν συνεχεία αφού παρακρατήθηκε χοντρικά το 30% του ποσού από τις άνω εταιρείες, επιστράφηκε στον Φρουζή το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο ο τελευταίος παρέδωσε διά ζώσης στον υπουργό

Η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» για τους Δ. Λιντζέρη – Ευάγγ. Βενιζέλο (18.1.2018):

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο Φρουζής ανά διαστήματα ζητούσε και εκταμίευε χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Νοβάρτις Ελλάς προκειμένου όπως έλεγε να δωροδοκήσει τον Λιντζέρη υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του ΕΟΦ. Πιθανολογώ ότι το ξέπλυμα των χρημάτων για δωροδοκίες προς τον Λιντζέρη γινόταν από εταιρείες του Μαυρίκου (ο οποίος αντικατέστησε στις δραστηριότητες του ξεπλύματος του Βουλκίδη), στις οποίες η Νοβάρτις ανέθετε διαφημίσεις με εν μέρει εικονικό τίμημα το οποίο εν πολλοίς κάλυπτε τα ποσά των δωροδοκιών.

Σχετικά με τον Λιντζέρη ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Ευάγγ. Βενιζέλος τον τοποθέτησε ως έμπιστό του στη θέση του προέδρου του ΕΟΦ διότι έχουν πολύ κοντινή σχέση και ότι στην αγορά κυκλοφορούσε ότι ο Λιντζέρης λειτουργεί ως ταμίας του Βενιζέλου στα θέματα του υπουργείου Υγείας. Για όλες τις εξυπηρετήσεις που προσέφερε στη Νοβάρτις στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων του ο κ. Λιντζέρης αποκλείεται να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ

(ΠΗΓΗ  :ΕΦΗΜ. ΕΦΣΥΝ http://www.efsyn.gr/arthro/vrehei-dorodokies-stis-katatheseis-ton-trion-prostateyomenon-martyron)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *