«Δεν φοβόμαστε τις απειλές»

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απάντησε στις απειλές των ΗΠΑ για κυρώσεις αν προχωρήσει σε διώξεις Αμερικανών για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν ή Ισραηλινών, αν προσφύγει η Παλαιστινιακή Αρχή, διαμηνύοντας δεν αποθαρρύνεται.

Στην ανακοίνωσή το ΔΠΔ, που ιδρύθηκε το 2002 και στηρίζεται από 123 χώρες, τονίζει ότι «ως Δικαστήριο, θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του χωρίς να αποθαρρύνεται, με βάση τις αρχές και τη γενική αντίληψη της υπεροχής του δικαίου».

Επίσης ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Φατού Μπενσούντα, δήλωσε ότι πέρυσι «υπήρξε μια λογική βάση από στοιχεία» για να πιστέψουμε ότι στο Αφγανιστάν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στον πόλεμο και πρέπει να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα, ακόμη και για μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και της CIA.

Η Γαλλία, από τα ιδρυτικά μέλη του οργανισμού του ΔΠΔ και από τους υπέρμαχους της λειτουργίας του, έσπευσε σε στήριξη του Δικαστηρίου.

Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ανιές βον ντερ Μιλ, δήλωσε: «Η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της στηρίζουν το ΔΠΔ, τόσο με χρήματα για τον προϋπολογισμό του όσο και συνεργαζόμενοι μαζί του»

«Το ΔΠΔ πρέπει να αφεθεί ελεύθερο να ασκήσει το έργο του, χωρίς προσκόμματα, ανεξάρτητα και αμερόληπτα, στο πλαίσιο όσων ορίζει η ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης», κατέληξε.

Χθες Δευτέρα, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση στο ΔΠΔ, για την πιθανή έναρξη ερευνών σε βάρος Αμερικανών στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν αλλά και μια ενδεχόμενη έρευνα σε βάρος του Ισραήλ, με την προσφυγή της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Αν το Δικαστήριο τα βάλει με εμάς, με το Ισραήλ ή με άλλους συμμάχους των Αμερικανών, δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί», είπε προαναγγέλλοντας κυρώσεις εις βάρος των δικαστών και των εισαγγελέων του ΔΠΔ, το οποίο χαρακτήρισε «αναποτελεσματικό, ανεύθυνο και σαφώς επικίνδυνο».

Προσφεύγουν οι Παλαιστίνιοι

Παρά τις απειλές, και την απόφαση της Ουάσινγκτον να κλείσει τα γραφεία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στην αμερικανική πρωτεύουσα ως «προειδοποίηση» για ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΠΔ εναντίον του Ισραήλ, η Παλαιστινιακή Αρχή υλοποίησε την απόφασή της.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Αρχής, ανακοίνωσε από τη Ραμάλα ότι ζητήθηκε από το ΔΠΔ να προχωρήσει σε έρευνα για τη σχεδιαζόμενη παράνομη κατεδάφιση του χωριού Χαν Αλ Αμάρ στη Δυτική Όχθη, για το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, αλλά και ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα γίνει μέλος και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

«Οι αμερικανικές απειλές εναντίον του ΔΠΔ είναι ένα πραξικόπημα ενάντια στους κανόνες του διεθνούς συστήματος. Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να διαλύσει τη διεθνή τάξη ώστε να διασφαλίσει ότι θα είναι υπεράνω του νόμου και δεν θα χρειάζεται να λογοδοτεί».

Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, δεν είναι μέλος του και απορρίπτει τις προσπάθειες των Παλαιστινίων να κάνουν διεθνώς γνωστή τη σύγκρουσή τους με το Τελ Αβίβ.

Όπως υποστηρίζει δε τα επιχειρήματα των Παλαιστινίων στερούνται βάσης.

(ΠΗΓΗ :   http://www.efsyn.gr/arthro/apantisi-dpd-stis-ipa-den-fovomaste-tis-apeiles  )