Εθελοντική Αιμοδοσία για την δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας Αίματος Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, στο ΚΑΠΗ Μάνδρας

Τράπεζα Αίματος ξεκινάει ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας

Ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας ξεκινά εκστρατεία για την δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας Αίματος σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Θριασίου Νοσοκομείου.

Στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών αίματος των Δημοτών μας.

Οι εθελοντές αιμοδότες μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στην εθελοντική αιμοδοσία στο 15270 ή στα Δημοτικά Καταστήματα στις Δημοτικές Ενότητες της Μάνδρας, Ερυθρών, Βιλίων και Οινόης.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Θριασίου έχει ορισθεί ημερομηνία αιμοδοσίας  η Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, στο ΚΑΠΗ Μάνδρας,9.30-13.30.

Εθελοντική αιμοδοσία
Κάθε μέρα εκατοντάδες συνάνθρωποί μας χρειάζονται αίμα. Η ανάγκη τους αυτή, μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με την εθελοντική αιμοδοσία, μόνο με τη συνεισφορά όλων. Κάθε ένας ξεχωριστά και όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ζωή και ελπίδα σε όσους το έχουν ανάγκη και μαζί ένα μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Μπορώ να γίνω εθελοντής αιμοδότης;
Κάθε άνθρωπος μεταξύ 18 και 65 ετών μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης, αφού πρώτα ελεχθεί η κατάσταση της υγείας του, με τη λήψη ιστορικού, τη μέτρηση της πίεσης του αίματος και της αιμοσφαιρίνης του. Κάθε εθελοντής αιμοδότης εφοδιάζεται με ειδική ταυτότητα που τον διακρίνει και τον βοηθά στην εξεύρεση αίματος και παραγώγων του όποτε τα χρειαστεί αυτός και οι πρώτοι βαθμού συγγενείς του.

Πόσο διαρκεί η αιμοδοσία;
Η αιμοδοσία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Η ποσότητα του αίματος που δίνει ένας αιμοδότης αντιπροσωπεύει το 1/3 περίπου του συνολικού αίματος, του σώματός του.

Πόσο συχνά μπορώ να δίνω αίμα;
Ένας αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες.Συνήθως, οι τακτικοί, συνειδητοί αιμοδότες δίνουν αίμα τρεις φορές τον χρόνο.

Είναι αρκετό το αίμα που συλλέγεται για να καλύψει τη ζήτησή του;
Αν στη χώρα μας συλλέγονται περί τις 630.000 μονάδες αίματος τον χρόνο, δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τη ζήτησή του γιατί:
•    Η περιστασιακή αιμοδοσία, του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών που το έχουν ανάγκη, καλύπτει το 52% της συνολικής ζήτησης αίματος, ενώ η Εθελοντική Αιμοδοσία καλύπτει μόλις το 45%. Το υπόλοιπο ποσοστό της ζήτησης καλύπτεται από τον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας.
•    Η διαχείριση του αίματος και των παραγώγων του απαιτεί αναδιάρθρωση.
•    Υπάρχει μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων που αυξάνει τη ζήτηση για αίμα.
•    Χρειάζονται 130.000 μονάδες αίματος τον χρόνο, για την κάλυψη των αναγκών των Θαλασσαιμικών.
•    Οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και οργάνων απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος και προϊόντων του.
Πόσο σημαντικοί είναι οι εθελοντές αιμοδότες;
Το επίπεδο της Αιμοδοσίας μιας χώρας χαρακτηρίζεται από το επίπεδο του Εθελοντισμού της. Η προσπάθεια οργάνωσης της προσέλκυσης και διατήρησης της Εθελοντικής Αιμοδοσίας βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους εθελοντές αιμοδότες. Στους ανθρώπους που μέσα από την προσφορά τους, εμπνέουν όλους εμάς να συμμετάσχουμε στο έργο τους.

(ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ-ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ http://mandras-eidyllias.gr/grafeio-typou/deltia-2017/ethelontikh-aimodosia-trapeza-aimatos/ )

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *