Ενημέρωση για τη Εμφάνιση Κρουσμάτων Υψηλής Παθογονικότητας για την Γρίπη των Πτηνών.

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου και μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Νικόλαος Μελετίου και ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Αντώνιος Καραμπούλας, με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών (H5N8) σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση, τόσο σε εκτροφές (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία), όσο σε άγρια πτηνά (Ολλανδία, Πολωνία, Δανία, Ελβετία, Αυστρία, Κροατία), επισημαίνουν, για άλλη μια φορά την ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας στα Πτηνοτροφεία.
Συγκεκριμένα:
• ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΣΙΤΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
– Απαγορεύεται η παραμονή πουλερικών σε ανοικτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.). Τα πουλερικά πρέπει να διαβιούν αποκλειστικά στους κλειστούς χώρους των εγκαταστάσεών τους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.
– Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικόσιτων εκτροφών, πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από τα άλλα είδη πουλερικών.
• ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ
Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων κάθε είδους και κατηγορίας πουλερικών (αναπαραγωγής, κρεοπαραγωγής, αυγοπαραγωγής, εκκολαπτήρια) υποχρεούνται:
– Να εφαρμόζουν κατάλληλα συστήματα ελέγχου των εκμεταλλεύσεών τους προκειμένου να εμποδίζεται η επαφή των εκτρεφόμενων πουλερικών με τα άγρια πτηνά ή άλλα οικόσιτα πουλερικά ή πτηνά.
– Να διατηρούν χωριστά τις τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των εκμεταλλεύσεων τους από τα άλλα είδη πουλερικών.
– Να περιορίζουν τις κινήσεις πουλερικών, άλλων πτηνών, οχημάτων και ατόμων στο εσωτερικό και μεταξύ των εκμεταλλεύσεων.
– Να προστατεύουν τις εγκαταστάσεις παρασκευής των ζωοτροφών τους καθώς και τα συστήματα παροχής τροφής και νερού από τυχόν προσεγγίσεις άγριων πτηνών και άλλων ζώων (π.χ. ποντίκια).
– Να διαθέτουν συστήματα απολύμανσης των εισερχόμενων και εξερχόμενων οχημάτων στις εισόδους των εκμεταλλεύσεων τους και λεκάνες απολύμανσης στις εισόδους των κτιρίων με απολυμαντικό που θα ανανεώνεται ώστε να είναι πάντα δραστικό.
– Να εφαρμόζουν συστήματα έγκαιρης ανίχνευσης της γρίπης των πτηνών με την καθημερινή παρατήρηση και καταγραφή σε ειδικό βιβλίο που θα διατηρούν.
– Οι Κτηνίατροι, οι οποίοι επιβλέπουν τις συστηματικές εκμεταλλεύσεις πουλερικών, και οι πτηνοτρόφοι, υποχρεούνται ν’ αναφέρουν αμέσως στις αρμόδιες αρχές, οποιαδήποτε μεταβολή:
 Πτώση της ημερήσιας κατανάλωσης τροφής και νερού μεγαλύτερη του 20%,
 Πτώση της ημερήσιας παραγωγής αβγών μεγαλύτερη του 5%, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) ημερών,
 Ποσοστό θνησιμότητας μεγαλύτερο του 3% σε μια βδομάδα,
 Τυχόν κλινικά συμπτώματα ή μεταθανάτιες αλλοιώσεις, που παραπέμπουν σε γρίπη των πτηνών.

Πηγή : http://www.aspropyrgos.gr/index.php/grafeio-typou/deltia/1383-enimerosi-gia-tin-emfanisi-krousmaton-ypsilis-pathogonikotitas-gia-tin-gripi-ton-ptinon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *