Ζητείται ενεργειακός θησαυρός στους ωκεανούς

Στα φύκια αναζητείται το υποκατάστατο του πετρελαίου μέσω της παρασκευής βιοκαυσίμου. Η τεχνολογία και το πρόβλημα της ακριβής καλλιέργειας. Πώς επιχειρείται η υπέρβαση των εμποδίων.

Η απάντηση στις διαρκώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες αναζητείται και στον ωκεανό. Τα φύκια αποτελούν για πολλούς μια δυνητική πηγή βιοκαυσίμου.

Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι αναπτύσσονται πολύ γρηγορότερα από τα φυτά στη γη και έχουν καλύτερα χαρακτηριστικά σε ότι αφορά την απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Eνα σχετικό project εξελίσσεται από την SeaGas στη Μεγάλη Βρετανία, όπως περιγράφει το video.

Ωστόσο παρά την μεγάλη πρόοδο υπάρχει δυσκολία στο να περάσει η τεχνολογία σε εμπορική χρήση. Και αυτό γιατί παρότι «δουλεύει», το πρόβλημα είναι η καλλιέργεια φυκιών.

Στα ανοικτά του Λος Αντζελες ωστόσο μια start up και το Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνιας σχεδιάζουν ένα υποβρύχιο ρομπότ που μπορεί να μεγιστοποιήσει την ανάπτυξη «φαιοφύκους».

Παράλληλα μια συνεργασία της ExxonMobil και της Synthetic Genomics έχει χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της γενετικής για να αυξήσει το έλαιο στην άγλη από 20% σε 40%, επίπεδο στο οποίο το φύκι αρχίζει να γίνεται χρήσιμο υποκατάστατο για καύσιμα.

(ΠΗΓΗ : http://www.euro2day.gr/ftcom/ftcom_gr/article-ft-gr/1588674/zhteitai-energeiakos-thhsayros-stoys-okeanoys-.html)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *