Καθίζηση από το βάρος υπέστη ο χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Φυλής. Ουρά τα απορριμματοφόρα στην Ασπροπύργου

Κυκλοφοριακό χάος έχει προκληθεί από το πρωί στην είσοδο του ΧΥΤΑ Φυλής, όπου τα απορριμματοφόρα έχουν σχηματίσει τεράστια ουρά καθώς δε μπορούν να εισέλθουν. Η β’ φάση του ΧΥΤΑ έχει «φρακάρει» από τα σκουπίδια, με αποτέλεσμα ο χώρος να υποστεί καθίζηση από το βάρος και να μη μπορεί να δεχθεί άλλα απορρίμματα, ώσπου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.

Σήμα κινδύνου πως «Η Φυλή δεν αντέχει άλλο» εκπέμπει πλέον από κάθε της κύτταρο η μοναδική χωματερή του λεκανοπεδίου, αν και τα αυτιά των ιθυνόντων δε συγκινούνται.  Οι φωτογραφίες που ανέβασε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φυλής Κώστας Παπαϊωάννου είναι χαρακτηριστικές: απορριμματοφόρα να σχηματίζουν ουρά στη λεωφόρο Ασπροπύργου, αφού δε μπορούν να εισέλθουν στην εγκατάσταση γιατί ο ΧΥΤΑ δεν άντεξε το βάρος των σκουπιδιών.

Η έλλειψη χωροθέτησης νέου ΧΥΤΑ και η καθυστέρηση στην εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντική Επιπτώσεων για τη δημιουργία προσωρινού εναλλακτικού  χώρου με εκβραχισμό στην ήδη υπάρχουσα β΄ φάση, οδήγησε μοιραία σε υπερφόρτωση του χώρου εναπόθεσης σκουπιδιών, ο οποίος υπέστη χθες καθίζηση. Το μόνο που λειτουργεί είναι το εργοστάσιο, ωστόσο οι ποσότητες που μπορεί να δεχθεί είναι περιορισμένες.

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, το γεγονός ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός χώρος διάθεσης πέρα από τους γενικότερους κινδύνους, υποκρύπτει άμεσο κίνδυνο πλέον και για την ασφάλεια των εργαζομένων. Πηγές τους εκτιμούν ότι για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στη β΄ φάση και να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εναπόθεσης θα πρέπει να περάσει ένα διήμερο, γεγονός που σημαίνει ότι σήμερα οπωσδήποτε και πιθανόν και αύριο δε μπορεί να γίνει εναπόθεση των απορριμμάτων και τα απορριμματοφόρα θα επιστρέψουν γεμάτα σκουπίδια στις βάσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτική, το σωματείο εργαζομένων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια και προειδοποιεί ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς νέα χωροθέτηση είναι βόμβα στα θεμέλια του ΧΥΤΑ, της ευρύτερης περιοχής αλλά και της Αττικής γενικότερα.

(ΠΗΓΗ : http://doxthi.gr/59462/kathizisi-apo-to-varos-ypesti-o-choros-enapothesis-skoypidion-sto-chyta-fylis-oyra-ta-aporrimmatofora-stin-aspropyrgoy/  )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *