«Κενό γράμμα» η δικογραφία για το λιντσάρισμα

Μια δεύτερη και εξαιρετικά σοκαριστική εξέλιξη σχετικά με το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου περίμενε χθες την οικογένεια και τους συνηγόρους της.

Παραλαμβάνοντας τη δικογραφία, διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δεν περιλαμβάνει το παραμικρό σχετικά με όσα αντίκρισε όλη η Ελλάδα βλέποντας τα δύο βίντεο, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά στον ξυλοδαρμό με κλοτσιές στο κεφάλι του θύματος ούτε και για το πώς εξελίχτηκε και πώς αντιμετώπισε το περιστατικό η αστυνομία.

Εμβρόντητοι οι συνήγοροι της οικογένειας ανακάλυψαν ότι περιλαμβάνονται στη δικογραφία μόνο δύο καταθέσεις γειτόνων, η κατάθεση των διασωστών του ΕΚΑΒ και οι καταθέσεις των αστυνομικών.

Ο χώρος στον οποίο διαδραματίστηκαν οι σκηνές της ακραίας βίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Ζακ, ποτέ δεν αποκλείστηκε από την αστυνομία -σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει παγίως όταν υπάρχει θάνατος-, ενώ δεν έγινε έρευνα ούτε στον χώρο του καταστήματος.

Δεν ζητήθηκε καν το οπτικό υλικό από τις κάμερες που σίγουρα υπήρχαν μέσα στο κοσμηματοπωλείο. Δεν αναζητήθηκαν άλλοι μάρτυρες και δεν έγινε η παραμικρή έκκληση για κατάθεση όσων ήταν μπροστά στο περιστατικό και ειδικά εκείνων που το κατέγραψαν.

Στο ασθενοφόρο με χειροπέδες

Το ανατριχιαστικό είναι ότι το ΕΚΑΒ μετέφερε τον νεκρό δεμένο με την αναφορά «μαχαίρωμα», ενώ η ύπαρξη του μαχαιριού εντός του καταστήματος αναφέρεται μόνο σε μία κατάθεση αστυνομικού και δεν προέκυψε από σχετική έρευνα. Το χαρτί από τον Ευαγγελισμό που έφτασε στην Εισαγγελία κάνει λόγο για αντίσταση που επέδειξε το θύμα. Ο δράστης καταστηματάρχης δήλωσε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή και έκλεισε (αυτόματα;) μόλις μπήκε μέσα το θύμα.

Με ένα εξαιρετικά πικρό σχόλιο η μία από τους συνηγόρους της οικογένειας, Αννυ Παπαρρούσου, μας είπε ότι, αν είχε καταφέρει ο Ζακ να επιβιώσει, θα είχε και κατηγορία για αντίσταση κατά της Αρχής!

Γεγονός είναι πως πολύ σπάνια σε περιπτώσεις που υπάρχει νεκρός η σχετική δικογραφία εμφανίζεται τόσο ελλιπής και τόσο περιορισμένη σε βασικά τεκμήρια που συλλέγονται ακόμα και σε περιπτώσεις μιας απλής κλοπής που δεν έχει ούτε τραυματισμό. Δεν είναι κατανοητό ακόμα και στον πλέον αδαή πολίτη πώς είναι δυνατόν σε ολόκληρη τη δικογραφία να μην υπάρχει η παραμικρή νύξη για τον βάρβαρο ξυλοδαρμό.

Οι συνήγοροι, πάντως, σήμερα κιόλας θα υποβάλουν σειρά αιτημάτων προς τον εισαγγελέα, προκειμένου να συμπληρωθεί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία η σχετική δικογραφία.

Στο μεταξύ ο τρόπος που παρουσιάστηκαν από πολλά ΜΜΕ τα πρώτα συμπεράσματα των δύο ιατροδικαστών δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για το ότι υπάρχει μια «τάση» γρήγορης απαλλαγής από τον «ενοχλητικό» αυτό θάνατο.

Η κ. Παπαρρούσου μάς είπε ότι θα φανεί στη συνέχεια αν τα πολλαπλά θλαστικά τραύματα στο κεφάλι προκάλεσαν το οξύ εγκεφαλικό οίδημα και αν και κατά πόσον ήταν αυτό που αποτέλεσε και την αιτία θανάτου. Τέλος, η οικογένεια έχει ήδη αναθέσει σε ειδικό ψηφιακής επεξεργασίας ψηφιακών πειστηρίων την πλήρη εξέταση του οπτικού υλικού.

(ΠΗΓΗ : http://www.efsyn.gr/arthro/keno-gramma-i-dikografia-gia-lintsarisma  )