«Κιβωτός» για τη διάσωση θησαυρών της Παναγίας των Παρισίων

Μια εκκλησία σύμβολο για την πόλη του Παρισιού, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς «πληγώθηκε» από την καταστροφική πυρκαγιά.

Η Παναγία των Παρισίων στέκει για περισσότερα από 850 χρόνια στην γαλλική πρωτεύουσα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης, και αποτελεί έναν από τους βασικότερους πόλους για τους τουρίστες, ενώ στο εσωτερικό της περιλαμβάνει και «προστατεύει» κειμήλια και θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας.

Μετά το αρχικό σοκ από τις ζημιές και την καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά μία από τις πιο παρήγορες ειδήσεις ήταν το γεγονός πως οι θησαυροί του ναού, θρησκευτικά κειμήλια ως επί το πλείστον, φυλάσσονταν στο σκευοφυλάκιο και έμειναν ανέπαφοι από τη φωτιά.

Παράλληλα το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο του ναού δεν κάηκε από τη φωτιά, όμως ενδέχεται να έχει υποστεί φθορές.

Σύμφωνα με έναν από τους τρεις οργανίστες της Νοτρ Νταμ, τον Φιλίπ Λεφέβρ το όργανο, το οποίο ανακαινίζεται στο πέρασμα των αιώνων, αλλά η βασική δομή του χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, «έχει εν μέρει διασωθεί, όμως είναι καλυμμένο με μπάζα, σκόνη και νερό»

«Τους επόμενους μήνες, όλο αυτό θα στεγνώσει και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν δομικά προβλήματα», πρόσθεσε ο εβδομηντάχρονος οργανίστας.

«Ελπίζουμε ότι θα παραμείνει σταθερό και ότι μόλις καταστεί δυνατό θα προστατευθεί», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως το εν λόγω όργανο είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Αντιθέτως, «το μικρό όργανο υπέστη ζημιές» από τη φωτιά, διευκρίνισε.

Ο ίδιος ο 70χρονος οργανίστας, που εδώ 35 χρόνια χειρίζεται το όργανο βάζει και μία νότα αισιοδοξίας αναφέροντας «το χειρότερο αποφεύχθηκε, η Νοτρ Νταμ είναι ακόμη όρθια και το ανακουφιστικό είναι η ομόφωνη αντίδραση ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως «εδώ και αιώνες η Νοτρ Νταμ ζει με τη ζωή των ανθρώπων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι τα έργα ζωγραφικής που έχουν υποστεί φθορές, κυρίως από τον καπνό, θα αρχίσουν να μεταφέρονται από την Παρασκευή στο Μουσείο του Λούβρου για συντήρηση.

«Οι μεγάλοι πίνακες της Παναγίας των Παρισίων δεν υπέστησαν ζημιές που σχετίζονται με τη φωτιά, αλλά περισσότερο από τον καπνό» είπε ο Φρανκ Ριστέρ προσθέτοντας «οι πίνακες ενδέχεται να αρχίσουν να μεταφέρονται με ασφάλεια από την Παρασκευή στα εργαστήρια του Λούβρου όπου θα γίνει η συντήρηση και αποκατάστασή τους».

(ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/191723_kibotos-gia-ti-diasosi-thisayron-tis-panagias-ton-parision  )