«Κοκορομαχία» για τη ΓΣΕΕ και στο δικαστήριο

Στην Ευελπίδων μεταφέρθηκε χθες η αντιπαράθεση που εκτυλίσσεται εδώ και καιρό στις τάξεις της ΓΣΕΕ, καθώς η πλειοψηφία από τη μία και οι οργανώσεις που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ από την άλλη ανέπτυξαν τις προτάσεις και τα επιχειρήματά τους για τη σύνθεση της διορισμένης διοίκησης. Σήμερα αναμένεται η προσωρινή διαταγή και σε 10 μέρες η κύρια δίκη

Η ΓΣΕΕ όπως την ξέραμε τέλειωσε χθες, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου βρέθηκαν οι αντιπαρατιθέμενες πλευρές για να επιχειρηματολογήσουν ενώπιον της δικαστίνας που θα εκδώσει διαταγή για τον διορισμό προσωρινής διοίκησης.

Μπορεί η κυρίως δίκη να γίνει σε δέκα μέρες, ωστόσο και οι δύο πλευρές ξεδίπλωσαν επί μακρόν τα επιχειρήματά τους, χρεώνοντας η μία στην άλλη την κατάντια της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας: να προσφεύγει στα δικαστήρια αφού το συνδικαλιστικό κίνημα αποδείχθηκε ανίκανο να προστατεύσει τις ίδιες του διαδικασίες από τον… ίδιο του τον εαυτό.

Στην ασφυκτικά μικρή αίθουσα οι νομικοί παραστάτες –61 συνδικαλιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στην πλειοψηφία και 19 οργανώσεων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ– επανέλαβαν την επιχειρηματολογία που έχουμε ακούσει όλο τον τελευταίο καιρό για το φιάσκο των δύο (μη) συνεδρίων και υπέβαλαν προς τη Δικαιοσύνη δύο εντελώς διαφορετικές προτάσεις για την επόμενη ημέρα της Συνομοσπονδίας.

Η όποια προσωρινή διοίκηση διοριστεί, σε λίγες μέρες θα αναλάβει να οδηγήσει τη ΓΣΕΕ σε συνέδριο εντός εξαμήνου το αργότερο.

Στο δικαστήριο υποβλήθηκαν δύο προτάσεις. Εξήντα ένα Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες που ελέγχονται από τις παρατάξεις που πρόσκεινται στην πλειοψηφία ζήτησαν να αποκλειστεί η ΔΑΣ από τη νέα διορισμένη διοίκηση, με το σκεπτικό ότι σε αυτήν την παράταξη χρεώνονται τα έκτροπα και οι βιαιότητες της Καλαμάτας και της Ρόδου και ως εκ τούτου η συμμετοχή τους στη διοίκηση θα τορπιλίσει το όποιο μελλοντικό συνέδριο.

Εναλλακτικά, προτείνουν να διοριστεί η διοίκηση που είχε εκλέξει το προηγούμενο –36ο– συνέδριο.

Από την άλλη πλευρά, 19 Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ πρότειναν να διοριστεί προσωρινή διοίκηση με βάση τους συσχετισμούς δύναμης της απερχόμενης, να αποκλειστούν ωστόσο οι Γιάννης Παναγόπουλος (πρόεδρος), Νικόλαος Κιουτσούκης (γενικός γραμματέας) και Αθανάσιος Βασιλόπουλος (αναπληρωτής πρόεδρος) καθώς σε αυτούς χρεώνουν τη νόθευση του συνεδρίου που οδήγησε σε «δίκαιες διαμαρτυρίες των εργαζομένων» και άρα στη μη πραγματοποίησή του.

Η πλευρά της πλειοψηφίας κατέθεσε στο δικαστήριο και ονόματα όσων θεωρεί πρωταγωνιστές των επεισοδίων, ενώ η πλευρά του ΠΑΜΕ έδωσε με λεπτομέρειες στοιχεία για τα σωματεία που κατά την εκτίμησή της έχουν νοθεύσει τις εκλογικές διαδικασίες και άρα θα έστελναν νόθους αντιπροσώπους στο συνέδριο.

Και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι επιχειρεί να νοθεύσει τη βούληση των εργαζομένων της χώρας: η πλευρά της πλειοψηφίας ισχυριζόμενη ότι αν αποκλειστούν οι συνδικαλιστές που ζητά το ΠΑΜΕ από την προσωρινή διοίκηση θα παραλύσουν οι παρατάξεις τους, η πλευρά του ΠΑΜΕ λέγοντας πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η δεύτερη σε δύναμη παράταξη, δηλαδή η ΔΑΣ.

Καταγγελίες της ΔΑΣ

Οι νομικοί παραστάτες της ΔΑΣ επιχειρηματολόγησαν για να αποδείξουν τι σημαίνει «εργατοπατερισμός» και «εργοδοτικός συνδικαλισμός» αναφερόμενοι κυρίως στην περίπτωση του Δημήτρη Καραγεωργόπουλου, προέδρου της ΟΙΥΕ, για τον οποίο είπαν ότι είναι ιδιοκτήτης σειράς εταιρειών που εκπαιδεύουν και νοικιάζουν εργαζομένους σε καζίνο.

«Ο Καραγεωργόπουλος είναι το κόκκινο πανί για το εργατικό κίνημα», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, έγινε εκτενής αναφορά σε τραμπουκισμούς και βιαιότητες (για τα οποία έχουν κατατεθεί μηνύσεις) και τέθηκε το εύλογο ερώτημα γιατί το ΠΑΜΕ δεν επέτρεψε καν να γίνει το συνέδριο και εκεί στην αρμόδια επιτροπή να θέσει τις όποιες ενστάσεις του.

Ολα αυτά, στο όνομα της εργατικής τάξης, η οποία όχι απλώς δεν ήταν στο δικαστήριο, αλλά αμφιβάλλουμε αν παρακολουθεί – έστω και διαβάζοντας αυτό το ρεπορτάζ… Η προσωρινή διαταγή αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

(ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/191813_kokoromahia-gia-ti-gsee-kai-sto-dikastirio  )