Κόλαφος οι εκθέσεις των ελεγκτών για τους αδελφούς Ψωμιάδη

Έκθετος ο «άριστος» νομάρχης Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. – Ακριβά έργα και σε συγκεκριμένους εργολάβους, με κατάχρηση της διαδικασίας των πρόχειρων διαγωνισμών, δείχνει το πόρισμα για την περίοδο 2006-2007

Θεσσαλονίκη:

Το κόλπο γκρόσο των αδελφών Ψωμιάδη στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, με τις κατατμήσεις έργων, που έγινε γνωστό ως «σκάνδαλο με τα 45άρια έργα», περιγράφεται ανάγλυφα στις δύο εκθέσεις των ελεγκτικών αρχών για αυτή την αμαρτωλή υπόθεση που έστησαν ο τότε «άριστος» νομάρχης Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και οι εκλεκτοί συνεργάτες του.

Το περιεχόμενο του πορίσματος, που αφορά τους σχετικούς ελέγχους που έγιναν την περίοδο 2006 -2007, έβγαλε στην επιφάνεια η ιστοσελίδα Voria.gr και αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει αυτού έχουν ασκηθεί οι διώξεις του περασμένου Ιούλιου κατά του Διονύση Ψωμιάδη, αδελφού του Παναγιώτη Ψωμιάδη, που κατείχε τη θέση του αντινομάρχη, και άλλων εννέα υπηρεσιακών παραγόντων και τριών εργολάβων. Μέσα από τις σελίδες του πορίσματος φαίνεται ξεκάθαρα ότι την περίοδο εκείνη είχε στηθεί μια «μηχανή» προκειμένου τα έργα να πληρώνονται ακριβά και να πηγαίνουν σε συγκεκριμένους εργολάβους…

«Επί ημερών των αδελφών Ψωμιάδη γινόταν συστηματικά κατάτμηση ομοειδών έργων, δηλαδή έργων με παρόμοιο αντικείμενο και στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Η κατάτμηση γινόταν ώστε ο προϋπολογισμός τους να μην υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ προκειμένου να μπορούν να ανατίθενται με τη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού. Η διοίκηση Ψωμιάδη έκανε κατάχρηση της διαδικασίας των πρόχειρων διαγωνισμών, η οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις για την κάλυψη επειγουσών αναγκών» αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα.

Πώς έστησαν τους διαγωνισμούς

«Σε όλα ανεξαιρέτως τα 45άρια τα οποία περιέχονται στις συγκεκριμένες εκθέσεις, στους πρόχειρους διαγωνισμούς συμμετείχαν πάντοτε τρεις συγκεκριμένοι εργολάβοι και ανάδοχος ανακηρυσσόταν πάντα ο ίδιος, με ποσοστό έκπτωσης από 3% έως 6%» τονίζεται, ενώ διαπιστώνεται επιπλέον ότι «ενώ όλα τα έργα είχαν χρόνο περαίωσης 60 μέρες, σε πολλές περιπτώσεις ο ανάδοχος πληρωνόταν το σύνολο της προβλεπόμενης δαπάνης ακόμη και σε δύο ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης!».

Επίσης, αναφέρεται ότι «όλα τα έργα τα οποία έλεγξε η επίτροπος διαπίστωσε ότι δεν είχαν παραληφθεί, ωστόσο είχαν πληρωθεί. Επιπλέον, όταν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που ήταν ο καθολικός διάδοχος της Νομαρχίας αναζήτησε το 2014 αποδείξεις για την εκτέλεση των έργων, αυτές δεν βρέθηκαν»…

Πέρα από τις κατατμήσεις έργων, οι ελεγκτές διαπίστωσαν και επεκτάσεις συμβάσεων με συγκεκριμένο πάλι εργολάβο, που είχαν ως αποτέλεσμα το κόστος των έργων να ανεβαίνει ακόμη και πάνω από 50%.

Μόνο από τις δύο αυτές εκθέσεις φαίνεται το Ελληνικό Δημόσιο να έχει ζημιωθεί κάτι παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Π. Ψωμιάδης, που έχτισε την πολιτική του καριέρα του πάνω στο θέμα του «Μακεδονικού» και προβάλλοντας εαυτόν ως μεγάλο «πατριώτη», τώρα συνεχίζει τις εθνικιστικές κορώνες για τη συμφωνία των Πρεσπών και δείχνει ενδιαφέρον να επανέλθει στον στίβο της πολιτικής.

(ΠΗΓΗ :  http://www.avgi.gr/article/10813/9201553/kolaphos-oi-ektheseis-ton-elenkton-gia-tous-adelphous-psomiade  )