Λουκέτο στο ΕΚΠΑΖ: «Το έκλεισε η απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων εθελοντών» αναφέρει ιδρυτικό μέλος

«Το έκλεισε η απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων εθελοντών» – αναφέρει το ιδρυτικό μέλος του ΕΚΠΑΖ Μαρία Γανωτή

Οριστικό «λουκέτο» μπήκε με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Β΄ 4745) στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα , στο πρώτο ουσιαστικά οργανωμένο καταφύγιο αγρίων ζώων και πουλιών στην χώρα μας .

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, το Δασαρχείο Πειραιά, και το Δασονομείο Αίγινας προέβη, ύστερα από πολλές καταγγελίες, σε δύο ελέγχους στο χώρο του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα, με τελευταία τον Αύγουστο του 2018. Η αρμόδια πενταμελής Γνωμοδοτική Επιτροπή, που βρέθηκε στον τελευταίο έλεγχο, όπως αυτή προβλέπεται από την υπουργική απόφαση του 2000 για τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών της Άγριας Πανίδας (ΚΕΠΕΑΠ), εισηγήθηκε την αναστολή της λειτουργίας λόγω της πραγματικής, όπως διαφάνηκε από τις αυτοψίες, αδυναμίας του ΕΚΠΑΖ:

  • να παρέχει έργο περίθαλψης
  • να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις
  • να φροντίζει για την επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον των ειδών που φιλοξενούνται
  • να παρέχει υδροδότηση και ηλεκτρικό ρεύμα στις εγκαταστάσεις.

Επιπλέον λόγους αποτελούν:

  • η μη τήρηση των όρων που τίθενται στην απόφαση του 2000 (ΦΕΚ Β΄223) για τα κριτήρια και τις διαδικασίες αναγνώρισης και εποπτείας των ΚΕΠΕΑΠ
  • η μη τήρηση των Υγειονομικών διατάξεων
  • η λήξη του χρησιδανείου που είχε δοθεί από την Περιφέρεια Αττικής για τη χρήση του κτηρίου εγκατάστασης του ΕΚΠΑΖ και η μη ανανέωσή του.

Στην απόφαση του κ. Φάμελλου ορίζεται, επίσης, περίοδος έξι (6) μηνών κατά την οποία το σύνολο των φιλοξενούμενων ειδών της πανίδας θα πρέπει να μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας ή να απελευθερωθεί στο φυσικό περιβάλλον. Ήδη το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πειραιά για τον ορισμό ως μεσεγγυούχων για τα ζώα αρμόδιων δημόσιων φορέων με αντικείμενο εργασίας την άγρια πανίδα.

Όπως αναφέρεται, βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΝ είναι η επιβίωση αυτών των άγριων ζώων. Για αυτό το λόγο κινήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τον εν λόγω κέντρο. Οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την περίθαλψη της άγριας ζωής θα πρέπει από εδώ και στο εξής να απευθύνονται στα νομίμως λειτουργούντα Κέντρα Περίθαλψης Αλκυόνη και Αρκτούρο και στους συνεργαζόμενους με αυτά Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών.

Το έκλεισαν κάποιοι με την συμπεριφορά τους …

«Το ΕΚΠΑΖ οδηγήθηκε σε αυτή την θλιβερή κατάσταση από εκείνους που δεν θέλησαν να προσαρμοστούν στους βασικούς κανόνες της λειτουργίας τους. Υπήρξα ιδρυτικό μέλος του ΕΚΠΑΖ και γνωρίζω από πρώτο χέρι τι έχει συμβεί. Η περίθαλψη των φιλοξενούμενων αγρίων ζώων και πουλιών είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση η οποία πραγματοποιείται κάτω από συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους ορισμένοι εκ των εθελοντών δεν θέλησαν να ακολουθήσουν. Αυτή την στιγμή υπάρχουν συνολικά 150 άγρια ζώα τα οποία θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα σε ειδικά κέντρα και να φιλοξενηθούν. Η ΑΝΙΜΑ ο Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής στην οποία είμαι πρόεδρος , έχει προτείνει αναλυτικά το αρμόδιο υπουργείο τι θα πρέπει να γίνει με τα ζώα που φιλοξενούνται στο ΕΚΠΑΖ» – ανέφερε η Μαρία Γανωτή ένα από τα παλιά και ιδρυτικά στελέχη του ΕΚΠΑΖ.

(ΠΗΓΗ  : https://www.documentonews.gr/article/loyketo-sto-ekpaz-to-ekleise-h-aparadekth-symperifora-orismenwn-ethelontwn-anaferei-idrytiko-melos  )