Με ΣΣΕ όλοι οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ

Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας του τακτικού λιμενεργατικού προσωπικού, θεσμοθετείται επίδομα τέκνων, συνδέεται με αύξηση των ημερομισθίων η αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ επιλύθηκαν εκκρεμότητες που ταλαιπωρούσαν τον κλάδο από το παρελθόν.

Με την υπογραφή και της τελευταίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ίσως και της πιο δύσκολης αν κρίνει κανείς από τον χρόνο που κράτησαν οι διαπραγματεύσεις, αυτής των λιμενεργατών, η νέα διοίκηση του ΟΛΠ -από τότε που η διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά πέρασε στα χέρια της COSCO- ολοκλήρωσε το θέμα των ΣΣΕ των εργαζομένων στον Οργανισμό.

Η υπογραφή της τελευταίας αυτής σύμβασης είχε καθυστερήσει πολύ καιρό, καθώς οι δύο πλευρές, λιμενεργάτες και διοίκηση του ΟΛΠ, βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις περίπου ενάμιση χρόνο τώρα προκειμένου να συμφωνήσουν σε καίρια σημεία. Μάλιστα το σωματείο των λιμενεργατών είχε φέρει το ζήτημα στη δημοσιότητα με ανακοινώσεις αλλά και σε επαφές που είχε με φορείς.

Η νέα ΣΣΕ είναι τριετούς διάρκειας και όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, «το καταληκτικό κείμενο των πολύμηνων και δύσκολων διαπραγματεύσεων τέθηκε στην κρίση των συναδέλφων κατά τη γενική συνέλευση της Ενωσης όπου και εγκρίθηκε με σημαντική πλειοψηφία».

Σύμβαση-σταθμός

Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης χαρακτηρίζει τη νέα ΣΣΕ «σταθμό για τους λιμενεργάτες του ΟΛΠ» καθώς όπως επισημαίνει είναι η πρώτη ΣΣΕ μετά την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO.

Κάνει γνωστό επίσης ότι η Ενωση από την αρχή των διαπραγματεύσεων έβαλε συγκεκριμένους στόχους και ιεράρχησε τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τόσο σε οικονομικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και ότι στα ζητήματα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της ΣΣΕ περιλαμβάνονται: η διασφάλιση ελάχιστου μηνιαίου εισοδήματος, η θεσμοθέτηση επιδόματος τέκνων, η αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη αύξηση των ημερομισθίων, η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας του τακτικού λιμενεργατικού προσωπικού, ενώ επιλύθηκαν εκκρεμότητες που ταλαιπωρούσαν τον κλάδο από το παρελθόν.

«Οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ θα συνεχίσουμε με συντεταγμένο τρόπο να περιφρουρούμε τα δικαιώματα μας και τη δουλειά μας. Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση ή αμφισβήτηση που θα προκύπτει με διάλογο αλλά και αποφασιστικότητα» συμπληρώνουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. Capt. Fu Chengqiu σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με την υπογραφή της νέας σύμβασης έχουν πλέον υπογραφεί Συλλογικές Συμβάσεις με όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων της ΟΛΠ Α.Ε. «Επιβεβαιώνεται η καλή σχέση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων και προχωράμε όλοι μαζί σαν μια οικογένεια για την επίτευξη των στόχων μας» επισήμανε.

Σημειώνεται ότι η πρώτη ΣΣΕ που υπέγραψαν εργαζόμενοι του ΟΛΠ με τη νέα διοίκηση ήταν τον Ιανουάριο του 2018 με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας ΟΜΥΛΕ (διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί, χειριστές μηχανημάτων), ενώ η δεύτερη, τριετούς διάρκειας, υπογράφτηκε τον Μάρτιο του 2019 και αφορούσε τον Σύνδεσμο Εποπτών – Αρχιεργατών ΟΛΠ.

(ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/200107_me-sse-oloi-oi-ergazomenoi-ston-olp  )