Οι Ολλανδοί διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις

Τα ολλανδικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα διέψευσαν χθες δημοσκοπήσεις και αναλυτές και επικράτησαν στην ψηφοφορία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις (σ.σ. τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής ταυτόχρονα με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.).

Οι Εργατικοί (PvdA) του Φρανς Τίμερμανς, υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν, φαίνεται ότι ξεπερνούν τόσο τους φιλελεύθερους (VVD) όσο και τους ακροδεξιούς (FvD), που θεωρούνταν τα φαβορί της αναμέτρησης.

Με το 18,1% των ψήφων, το PvdA αναμένεται να εξασφαλίσει τις πέντε από τις 26 έδρες που κατανέμονται στην Ολλανδία· η παράταξη του δεξιού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), αναμένεται να καταλάβει τέσσερις έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο αφού συγκέντρωσε 15% των ψήφων, ενώ το ακροδεξιό Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) του Τιερί Μποντέ θα εξασφαλίσει τρεις έδρες, αφού συγκέντρωσε το 11% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου Ipsos που μεταδόθηκαν από την ολλανδική δημόσια τηλεόραση NOS.

«Μια άλλη Ευρώπη»

«Εκτιμώ ότι (…) έχουμε ανάγκη μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη που αγωνίζεται πολύ περισσότερο εναντίον της κλιματικής αλλαγής», σχολίασε ο Φρανς Τίμερμανς σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση και συνέχισε: «Μια Ευρώπη που βλέπει ότι χρειάζεται να συνεργαζόμαστε περισσότερο σε κοινωνικό επίπεδο, οι μεγάλες επιχειρήσεις να καταβάλλουν περισσότερους φόρους»  και για αυτά «εργάζεται η σοσιαλδημοκρατία».

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αφότου κλείσουν οι κάλπες σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, όπου οι πάνω από 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. καλούνται να αναδείξουν τα 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σειρά παίρνουν σήμερα η Ιρλανδία και η Τσεχία, με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες να ψηφίζουν την Κυριακή.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ :

(ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr/politiki/196728_oi-ollandoi-diepseysan-tis-dimoskopiseis  )