ΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑ 40% ΤΩΝ ΚΛΟΠΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΗΞΕΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Δεν είναι η πρώτη, αλλά και δεν θα είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαστε με το μεγάλο θέμα της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στα Μέγαρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες, (όπως η ύπαρξη καταυλισμού Ρομά εντός του οικιστικού ιστού των Μεγάρων), με μεγάλη έκταση, αλλά και και με περιοχές παραθεριστικές όπως η Κινέττα και το Αλεποχώρι.
Αστυνομεύεται σωστά όμως αυτή η τεράστιας έκτασης περιοχή; Γίνονται αστυνομικές επιχειρήσεις στον καταυλισμό Βλυχό; Υπάρχει ανομία στην συγκεκριμένη περιοχή; Οι απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνονται μέσω του ρεπορτάζ που προέκυψε έπειτα από πολύωρες συζητήσεις που είχαμε με στελέχη του Τμήματος Ασφαλείας Μεγάρων, με τους αστυνομικούς να δείχνουν ότι ανησυχούν και αυτοί μαζί με τους δημότες.
Δράττοντας όμως της ευκαιρίας, θελήσαμε να μάθουμε όχι μόνο σε ποια επίπεδα βρίσκεται η εγκληματικότητα στα Μέγαρα τη Νέα Πέραμο και στην ευρύτερη περιοχή. Μέσα από το ρεπορτάζ επιδιώξαμε να γίνουν γνωστές κάποιες από τις επιτυχίες του Τμήματος Ασφαλείας Μεγάρων, αλλά και να ακούσουμε την γνώμη των ειδικών σχετικά με τη βοήθεια που χρειάζονται οι αστυνομικές αρχές από τους πολίτες, με σκοπό την πάταξη των εγκλημάτων και των αξιόποινων πράξεων στη περιοχή.
Ήταν μια επίσκεψη σε μια περίοδο, όπου οι αρνητικές απόψεις που ακούγονται σχετικά με την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας είναι αρκετές.
Και αυτό επειδή πολλές φορές από τα χείλη κυρίως αγανακτισμένων πολιτών, ακούγεται η άποψη, πως «η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της», λόγω έλλειψης υλικοτεχνικών μέσων, προσωπικού αλλά και σχεδίου δράσης το οποίο ίσως επηρεάζεται από διάφορα συμφέροντα πολλαπλών πολιτικών φύσεων.

Συνεχείς αστυνομικές επιχειρήσεις στο Βλυχό με συλλήψεις για ρευματοκλοπές

Βασικό θέμα συζήτησης όλα όσα διαδραματίζονται στον καταυλισμό στο Βλυχό, μετά και την διαμαρτυρία των Ρομά στο δημοτικό συμβούλιο. Όπως μας αποκάλυψαν αστυνομικές πηγές, η Αστυνομία κάνει συνεχώς επιχειρήσεις εφόδου, επιχειρήσεις που γίνονται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, όπως και για την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Μάθαμε λοιπόν, ότι στην τελευταία έφοδο στην καταυλισμό, έγιναν κατ’ οίκον έρευνες και συνελήφθησαν περίπου 10 άτομα, με κατηγορίες για ρευματοκλοπή, με τους συλληφθέντες να οδηγούνται στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, αλλά όπως μας επισήμαναν οι αστυνομικοί, για να γίνει μία προφυλάκιση, θα πρέπει να υπάρχουν κατηγορίες για σοβαρό κακούργημα.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεγάρων, κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων στον καταυλισμό, διαπιστώνονται βέβαια και άλλες παράνομες δραστηριότητες, που έχουν να κάνουν με όπλα και ναρκωτικά σε μικρότερο μέγεθος βέβαια, αφού αγγίζουν ποσοστό του 10 %
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις που είναι στο 90 % (όπου συγκαταλέγεται και η ρευματοκλοπή), οι παραβάτες οδηγούνται στον εισαγγελέα για να οριστεί δικάσιμος και εκεί το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να επιβληθούν κάποια πρόστιμα και κάποιοι περιοριστικοί όροι (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο τμήμα δυο φορές την ημέρα) που όμως, όπως λένε χαρακτηριστικά, οι κύκλοι της Αστυνομίας «αυτό δεν τους ενδιαφέρει καν τους Ρομά αφού θα ξανακλέψουν ρεύμα».

Η συνολική εικόνα με στατιστικά στοιχεία

Η συνολική εικόνα όμως σχετικά με τις επιτυχίες του τοπικού Τμήματος της Ασφάλειας, είναι ενθαρρυντική, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που μας δόθηκαν για το τελευταίο τρίμηνο, οι κλοπές και οι διαρρήξεις παρουσιάζουν πτώση γύρω στο 40 %, ενώ παρατηρείται αύξηση στις εξιχνιάσεις αξιόποινων πράξεων περίπου 15 %. Οι υπόδικοι έχουν αυξηθεί κατά 20%, ενώ 40% αύξηση παρουσιάζουν οι συλλήψεις γενικώς και 700% αύξηση οι κατασχέσεις όπλων (συμπεριλαμβανόμενων βέβαια και των μη σωστά φυλασσόμενων όπλων που μπορεί να υπάρχει άδεια οπλοκατοχής αλλά κατάσχονται).

Συλλήψεις σπείρας ανηλίκων Ρομά, αλλά και συλλήψεις για ναρκωτικά

Για να υπάρχει μια εικόνα σχετικά με τις προσπάθειες πάταξης των εγκληματικών πράξεων εντός της πόλης μας, αναφέρουμε μερικές από τις επιτυχίες της Ασφάλειας Μεγάρων το τελευταίο τρίμηνο, με τις αστυνομικές πηγές να αναφέρουν, πως κι άλλες επιτυχίες βρίσκονται στα σκαριά.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που είχαμε, πραγματοποιήθηκε προσφάτως μια σύλληψη μεγάλης σπείρας ανηλίκων Ρομά, που αποδείχθηκε, πως ήταν εμπλεκόμενοι σε 17 κλοπές στα Μέγαρα.
Μεγάλες είναι οι επιτυχίες όσον αφορά και τα ναρκωτικά, κατά το τελευταίο τρίμηνο, αφού μετά από τρεις συντονισμένες επιχειρήσεις των αστυνομικών, συνελήφθησαν αρκετά άτομα ως υπεύθυνοι για την καλλιέργεια δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης.
Οι δράστες είχαν εγκαταστήσει και στις τρεις περιπτώσεις, μέσα σε μονοκατοικίες, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης (σύστημα αυτόματου ποτίσματος, λαμπτήρες με ηλεκτρικούς μετασχηματιστές, μονάδες κλιματιστικών, αεραγωγούς, συστήματα αποξήρανσης και αφύγρανσης).
Σε όλες τις περιπτώσεις βρέθηκαν ζυγαριές ακριβείας και υψηλά χρηματικά ποσά, απόρροια από το παράνομο αλισβερίσι που έκαναν.
Στη μία περίπτωση δε, αξίζει να αναφέρουμε, πως βρέθηκαν και αρκετοί σπόροι διαφόρων ποικιλιών ινδικής κάνναβης, μεγάλη ποσότητα χασίς μέσα σε σακούλα έτοιμη για πώληση αλλά και όπλα.

Στα χέρια της Ασφάλειας υπόδικος Ρομά που συνδέονταν με συμμορία και διέφευγε

Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο συνελήφθη και ένας Ρομά, υπόδικος, που αναζητούνταν από τις αρχές εδώ και αρκετό καιρό με την κατηγορία για κλοπές, ενώ οι άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Μεγάρων, κατάφεραν και συνέλαβαν και έναν κατηγορούμενο που διέφευγε των αρχών εδώ και αρκετό καιρό και συνδεόταν με τη συμμορία που είχε συλληφθεί στο Κανδήλι η οποία ευθυνόταν για 22 κλοπές.
Τέλος ύστερα από αιφνιδιαστική έφοδο σε σπίτι, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν Πακιστανοί, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 4.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα, αδασμολόγητα, χωρίς την ταινία του Ελληνικού Δημοσίου.

Γιατί η αστυνομία δεν αποκαλύπτει όλες τις περιπτώσεις εξιχνίασης;

Αρκετές φορές αναρωτιόμαστε όλοι μας γιατί πολλές από αυτές τις περιπτώσεις εξιχνίασης δεν τις μαθαίνουμε εμείς και γιατί η αστυνομία δεν τις αποκαλύπτει. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, τονίστηκε πως κάποια θέματα που φαντάζουν σοβαρά για μια τοπική κοινωνία σαν τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο, θεωρούνται θέματα ρουτίνας για το υπουργείο προστασίας του πολίτη όπου η ηγεσία του θεωρεί, ότι ανακοινώσεις πρέπει να γίνονται μόνο για εγκληματικές πράξεις που είναι πολύ σοβαρές και μείζονος σημασίας.
Οι Αστυνομικοί πάντως θεωρούν, πως η πορεία για την πάταξη της εγκληματικότητας στη περιοχή μας έχει θετικό πρόσημο και απαντούν με σιγουριά πως «πάμε καλά και θα πάμε και καλύτερα, άλλωστε πιστεύουμε πως οι εγκληματίες που θα αφαιρέσουν ζωή ακόμη και για 20 ευρώ είναι στην πλειοψηφία τους στη φυλακή».
Συνεχίζοντας οι Αστυνομικοί τονίζουν, πως εμείς ασχολούμαστε με τους πολίτες και με τα θέματα που τους αφορούν, που δεν είναι άλλα από το να θέλουν να αισθάνονται σιγουριά, να μην φοβούνται, να αισθάνονται ασφαλείς, να μην πέφτουν θύματα απάτης και κλοπών και να νιώθουν ασφαλείς για τα παιδιά τους σχετικά με το θέμα των ναρκωτικών.
Τέλος, η Αστυνομία δια των εκπροσώπων της, καλεί τον κόσμο να μην διστάζει να την βοηθάει μέσα από σωστές, αναλυτικές και εμπεριστατωμένες πληροφορίες και να σηκώνει το τηλέφωνο ή να επισκέπτεται το τμήμα, έτσι ώστε να βοηθήσει στην αποκάλυψη ή πρόληψη κάποιου εγκλήματος.
Κλείνοντας και καταθέτοντας την άποψή μας, θεωρούμε ότι η ευθύνη για να έχουμε την Αστυνομία που θέλουμε ανήκει σε όλους. Και εννοούμε πως ανήκει όχι μόνο στην ίδια την Αστυνομία, ανήκει στους πολίτες αλλά και στο πολιτικό σύστημα που πρέπει να δει με πιο σοβαρή ματιά και με περισσότερη υπευθυνότητα το θέμα της ασφάλειας των πολιτών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

(ΠΗΓΗ: http://aixminews.gr/aixmi/index.php/proto-thema/3517-2018-02-22-08-17-17)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *