Π.Πολάκης: Κόψαμε τη μίζα και τη μάσα στην κορυφή του συστήματος (ΒΙΝΤΕΟ)

Ολόκληρη η συνέντευξη

«Κόψαμε τη μίζα και τη μάσα στην κορυφή του συστήματος», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, στην εκπομπή «Άλλη διάσταση» με τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη.

 • Το 2016 δώσαμε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που κάποιοι μας έλεγαν ότι δεν έχει λεφτά, 4 εκατ. ευρώ, το 2017 δώσαμε 13 εκατ. ευρώ, φέτος θα δώσουμε πάνω από 25 εκατ. ευρώ. Αυτά δεν τα ξέρει ο λαός γιατί δεν τα λένε οι συνάδερφοι σας δημοσιογράφοι στον ΣΚΑΙ, τον ΑΝΤ1 και τον ΣΤΑΡ. Μόνο η ΕΡΤ τα λέει.
 • Βρίσκουν ένα χαλασμένο ασθενοφόρο σε ένα νησί και το παίζουν τρεις ημέρες, το ότι πήγαν 90 ασθενοφόρα μέσα από διαγωνισμό που ολοκληρώσαμε μέσα σε τρεις μήνες, που τον είχαν προκηρύξει από το 2007 και δεν τον ολοκλήρωναν γιατί δεν το βρίσκανε στις μίζες και αυτό δεν το λέει κανείς. Ότι πάνε εννιά ασθενοφόρα σε όλα τα μικρά νησιά του Αιγαίου, ούτε αυτό το λέει κανείς.
 • Ότι τελειώνουν διαγωνισμοί από ίδιους πόρους του ΕΚΑΒ, ούτε αυτό το παίζει κανείς, είναι όλοι συνειδητά εναντίον.
 • Όταν τα εννιά στα δέκα site χρηματοδοτούνται από τις ίδιες πηγές και εμείς δεν τα χρηματοδοτούμε, μας βρίζουν από το πρωί ως το βράδυ, παίζουν τα ανάποδα και κάνουν την τρίχα τριχιά, περιμένοντας ότι θα γυρίσουν οι προηγούμενοι για να τους ξαναταίσουν.. αυτή είναι η ιστορία. Αλλά και εγώ και ο Ανδρέας (σ.σ.Ξανθός) δεν πρόκειται να βάλουμε την υπογραφή μας να δώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, 6, 8,12 εκατ.ευρώ το χρόνο διαφημιστική δαπάνη σε μια σειρά από κανάλια και site για να έχουν το banner του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να βάζουν μηνύματα που πρέπει να προβάλλονται δωρεάν για τον καρκίνο της κας Στουρνάρα, δεν θα γίνει αυτό.
 • 870 συμβάσεις υπεγράφησαν από Οκτώβρη του 2013 μέχρι τον Νοέμβρη του 2014 σε διάφορα σάιτ και ΜΜΕ ανά την Ελλάδα για να δημοσιεύσουν υγειονομικά μηνύματα που είναι δωρεάν. Για να δημοσιεύσουν ένα άρθρο με τίτλο «Πολυομυελίτιδα στη Συρία» ο Κουρτάκης πήρε 20.000 ευρώ …τα Παραπολιτικά
 • Κάποια σάιτ που δεν τα «ξέρει η μάνα τους» έπαιρναν 10.000 τον μήνα για να βάλουν ένα banner του ΚΕΕΛΠΝΟ… το «βελόνα και κλωστή»..γαιτανάκι τα λεφτά του Ελληνικού λαού. Αυτό το παιχνίδι δεν το παίζουμε εμείς, αν τους τα είχαμε δώσει όπως οι προηγούμενοι θα μας λιβανίζανε από το πρωί ως το βράδυ.
 • Αυτό που έχει γίνει στην υγεία τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγάλο. Πήραμε ένα σύστημα σε κατάρρευση, ένα σύστημα που τα νοσοκομεία του χρώσταγαν στις 31 Δεκέμβριου του 2014, 735 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αν έδιναν ότι είχαν στα ταμεία τους θα χρωστάγανε και άλλα 735 εκατ. ευρώ και φτάσαμε το 2018 να έχουν πλεόνασμα 370 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα υποχρηματοδοτούταν συστηματικά και συνειδητά
 • Πόσο αυξήθηκε η χρηματοδότηση στην Υγεία;

Από το 4,53% του ΑΕΠ στο 5,27% του ΑΕΠ, για τα νοσοκομεία αυτό σημαίνει περίπου 1 δις ευρώ παραπάνω δαπάνη. Τον ΕΟΠΥΥ τον παραλάβαμε με 2,2 δις ληξιπρόθεσμα χρέη και αυτή τη στιγμή έχει λιγότερα από 200 εκατ. Κανείς δεν το λέει.

Παραλάβαμε έναν ΕΟΠΥΥ που εισέπραττε από τα ασφαλιστικά ταμεία 3 δις ευρώ, τώρα εισπράττει 4,670 εκατ. ευρώ, γιατί έχει πέσει η ανεργία, γιατί είναι πλεονασματικός ο ΕΦΚΑ και μπορεί και πληρώνει και δεν κρατάει τα λεφτά της περίθαλψης για να πληρώνει τις συντάξεις, γι αυτό και δεν θα κοπούν οι συντάξεις.

 • Έγινε μείωση σπατάλης;

Τεράστια μείωση σπατάλης. Μέσα σε 3 χρόνια η πυραμίδα της διαφθοράς, παρόλο που το σύστημα είναι πολύ βαθιά δεμένο, πολυπλόκαμο και με πολλές άκρες, καταφέραμε να την περιορίσουμε αρκετά αν και υπάρχει πολύ βάθος ακόμα. Ενεργοποιήσαμε την Κεντρική Αρχή Προμηθειών που ολοκληρώνει διαγωνισμούς και κάνει εξοικονόμηση πάνω από 25 εκατ. ευρώ το χρόνο, έχουμε κόψει τη μίζα και τη μάσα στην κορυφή του συστήματος.Υπάρχει πράγμα παρακάτω που πρέπει να πιάσει τα πολλά σημεία διαφθοράς.

 • Το νομοθετικό πλαίσιο για το κομμάτι των εξαρτήσεων είναι στη δικαιοδοσία σας;

To Κομμάτι των εξαρτήσεων το επεξεργάζονται συγκεκριμένοι άνθρωποι και την ευθύνη της εποπτείας τους την έχει ο Α. Ξανθός. Βεβαίως ότι κάνουμε το κάνουμε μαζί γιατί υπάρχει συλλογική ηγεσία.

Είχαμε μια πορεία κατάρρευσης η οποία σταμάτησε και σε πολλά σημεία έχουμε ανεστραμμένη εικόνα. Ότι χρειάζεται να γίνουν κι άλλα, ξέρω ότι χρειάζεται. Αλλά οι ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας συνεχώς ανανεώνονται και εκσυγχρονίζονται και υπάρχει και το ιδεολογικό ζήτημα: τι ποσοστό από τον παραγόμενου πλούτο πρέπει να διαθέτει μια κοινωνία για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης και την αποκατάσταση της υγείας με την έννοια της κατάστασης του είδους και δυναμικής αρμονίας του οργανισμού με το φυσικό, εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.. τι ποσοστό πρέπει να δίνει η υγεία;

Στόχος μας για το επόμενο διάστημα είναι να φτάσουμε στο μέσον των Ευρωπαϊκών χωρών που είναι 6,5 έως 7% του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ μιας κανονικής Ελλάδας είναι 220 με 230 δις ευρώ, αυτή τη στιγμή είναι 175 δις ευρώ. Χάσαμε το 26% του ΑΕΠ λες και περάσαμε από πόλεμο. Εμείς θέλουμε να πάμε τις δαπάνες για την υγεία στο 6,5% του ΑΕΠ μιας κανονικής Ελλάδας και όχι στην Ελλάδα της κακομοιριάς των μνημονίων.

 • Είχε κάνει μια επέμβαση ο πρωθυπουργός στο Ευγενίδειο, τι γίνεται με αυτό;

To 1987 κάναμε μια κατάληψη στο Ευγενίδειο, σαν φοιτητές, για λόγους εκπαίδευσης των κλινικών γιατρών της Ιατρικής και είχαμε συνδέσει την πολιτική μας δράση με την βελτίωση του συστήματος υγείας..

Το Ευγενίδειο ήταν μια ιδιωτική κλινική που ο Ευγενίδης ήθελε να περάσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η χήρα του δεν άφηνε να γίνει η μετάβαση και έγιναν τελικά μετά από τις καταλήψεις οι μεταβιβάσεις των μετοχών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και λειτούργησε κάποια χρόνια ως πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Στα πλαίσια της κακομοιριάς των μνημονίων αυτό ατόνησε και τώρα ερχόμαστε πάλι σε διαδικασία ρύθμισης που να το εντάσσει στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Μέχρι τώρα είχαμε και τους περιορισμούς με τους δημόσιους υπαλλήλους…αυτός είναι και ο άλλος λόγος..

 • Θα προλάβουμε;

Ασφαλώς.. πριν ένα δίμηνο είχαμε κατέβει στην Κρήτη με τον Πρωθυπουργό και εκεί διαπίστωσε ότι, ενώ υπάρχουν πάρα πολλές χρηματοδοτήσεις από το υπ. Εσωτερικών με τα προγράμματα Φιλόδημος 1 και Φιλόδημος 2 , από το υπουργείο Ανάπτυξης και από άλλα υπουργεία, τα χρήματα δεν απορροφούνταν. Μέσα σε ένα μήνα αρχίσανε να δουλεύουν πιο εντατικά.. πρέπει να αλλάξει το κράτος. Όχι στα πλαίσια της επανίδρυσης του κράτους, κατά τον Καραμανλή, μια επανίδρυση χωρίς κατεύθυνση. Εμείς λέμε αλλαγή του κράτους σε πορεία Δημοκρατίας και πραγματικής αποκέντρωσης.

Η πραγματική δουλειά του κράτους είναι σε τέσσερις τομείς:

 1. Nα κάνει τον σχεδιασμό
 2. Να μοιράζει τα λεφτά στους εποπτευόμενους φορείς
 3. Να βάζει τους κανόνες που θα χρησιμοποιούνται τα λεφτά
 4. Να κάνει ετήσιο περιοδικό καταστατικό έλεγχο των εποπτευόμενων φορέων.

Εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αυτό το κράτος. Τώρα εμείς μπορούμε να κάνουμε τον σχεδιασμό, μπορούμε να μοιράζουμε τα λεφτά, αλλά οι κανόνες είναι αμφισβητούμενοι, έχουν διττή οπτική και η κεντρική διοίκηση δεν αποκεντρώνει την παραγωγική ανασυγκρότηση, έχουμε μια πολύπλοκη διαδικασία, γιατί αυτό το κράτος είχαν φτιάξει.

Η αριστερά ήταν πάντα υπέρ του προληπτικού ελέγχου. Αποδείχτηκε στα προηγούμενα χρόνια ότι βάζοντας πάρα πολλά «σκαλιά» στο νόμο και στις διαδικασίες, διευκόλυναν αυτούς που ήθελαν το «κάτι τις» τους

 • Αυτό που έγινε με τον Κοτζιά σας άλλαξε την ατζέντα και συζητάμε για την σύγκρουση πολιτικών μέσα στην κυβέρνηση…

Με τους ΑΝΕΛΛ κάναμε μια συμφωνία να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια, να αποκαλύψουμε τα σκάνδαλα αυτών που κατακλέψανε και χρεοκόπησαν τη χώρα και να τους οδηγήσουμε στην τιμωρία από την δικαιοσύνη και να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Δεν κάναμε ένα σχέδιο ότι θα είμαστε ιδεολογικά αδέρφια και ο Καμμένος έχει τιμήσει την υπογραφή του στην πορεία μας σε ζόρικες στιγμές.

Για μένα είναι ακατανόητη η παραίτηση Κοτζιά από τη στιγμή  που είναι εκπεφρασμένη και  αμετακίνητη η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η στάση του Πρωθυπουργού αυτό το επιβεβαίωσε αναλαμβάνοντας ο ίδιος το Υπ. Εξωτερικών. Νομίζω ότι επίσης και η αναφορά του ότι δεν θα ανεχθεί άλλη προσωπική διαφωνία είναι ένα μήνυμα και προς την άλλη μεριά. Και αυτή η κρίση θα ξεπεραστεί και μέσα στις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να έρχονται μια σειρά  από νομοσχέδια που θα υλοποιούν τη βασική μας δέσμευση ότι θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και θα πάμε σε μια αναδιανομή και ανακούφιση των στρωμάτων εκείνων που τράβηξαν το μεγάλο βάρος.

Κάθε εικόνα που βγαίνει κάνει ζημιά. Αλλά στην πολιτική αυτό που τελικά μετράει και είναι το κύριο, είναι αν τελικά με αυτά που κάνεις βελτιώνεις τη ζωή των ανθρώπων. Αυτό είναι το κριτήριο που επιλέγει ο καθένας για τη ζωή του.

Δεν υποτιμώ το θέμα παραίτησης του κ. Κοτζιά αλλά νομίζω ότι θα περάσει, θα τελειώσει.

 • Η σχέση σας με τα σόσιαλ μίντια…γιατί δεν είστε συμπαθής με ένα κομμάτι του κόσμου;

Ο καθένας μας κουβαλάει ένα φορτίο με τις αξίες που έχει μεγαλώσει, την ιδιαίτερη πατρίδα του, πως έχει φτάσει εκεί που έχει φτάσει, με το θυμικό του …

Δεν νιώθω κανέναν λόγο, αν και λόγω προσωπικότητας μπορεί να λέω και καμιά κουβέντα παραπάνω, να αλλάξω. Υπάρχει πολύς κόσμος που με συμπαθεί..

Δεν ήταν δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να τιμωρηθούν αυτοί που κλέψανε τη χώρα;

Μιλάμε για 90 δις από την Υγεία, για 145 δις από τα εξοπλιστικά, για 100 δις από τα δημόσια έργα.. κάποια τα κλέψανε αυτά. Κάποιοι τα πήγαν στις Ελβετίες, κάποια τα κάνανε Panama Papers… δεν πρέπει να τους αποκαλύψουμε, δεν πρέπει να πάνε στην Δικαιοσύνη;

Δεν φυλακίζει η κυβέρνηση, φυλακίζει η Δικαιοσύνη, αλλά προσέξτε…

Γιατί η Siemens που βγήκε στη φόρα το 2006 αρχίζει να εκδικάζετε το 2018;

Πότε ξεκίνησε ο Παπαντωνίου; Δεκατρία χρόνια προανάκριση, γιατί;

Δεν έχει ασκηθεί δίωξη στον κ. Φρουζή; Όχι για τα τελευταία, για τα πρώτα… ασκήθηκε δίωξη τον Φλεβάρη, έχουμε Οκτώβριο και ακόμα δεν τον έχει καλέσει ο ανακριτής γιατί μπορεί και να τον προφυλακίσει…

Το να τα πω αυτά ότι,  η συμμορία του ΚΕΕΛΠΝΟ εδω και 5 μήνες δεν έχει κληθεί από τον ανακριτή, είναι κακό; Nα μου πει κάποιος που είναι το κακό…

Ποιοι λένε ότι είναι κακό; Όλοι οι μπερδεμένοι.. τολμάει η ΝΔ να μιλάει για Βενεζουέλα και πολίτευμα ενώ έχει τον Βορίδη να λέει για «θεσμικά μέτρα εναντίον της αριστεράς» και αυτό είναι αδιάφορο;

Δεν είναι προσβολή του πολιτεύματος;

Όταν μέσα στη Βουλή ο Γεωργιάδης φώναζε με την στριγγλή φωνή «θα σε κλείσω φυλακή» και εμένα και στον Παπαγγελόπουλο, δεν ήταν παρέμβαση και προσβολή του πολιτεύματος;

Δεν είναι απλά υποκρισία, είναι ότι έχουν τη μύγα και μυγιάζονται.

 • Θα το κερδίσετε το στοίχημα;

Φυσικά, γιατί ο ελληνικός λαός του χρόνου τέτοιο καιρό που θα κάνουμε εκλογές, θα έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει, τι παραλάβαμε, τι αποκαταστήσαμε  και τι έχουμε ξεκινήσει να φτιάχνουμε.

 • Ο Ελληνικός λαός θα συγκρίνει την Δημοκρατία με ένα νεοφιλελεύθερο σχέδιο που αφορά ένα 10 με 15% της κοινωνίας μας που και τα χρόνια του μνημονίου συνέχισε να τα κονομάει στέλνοντας σε μισθολογική και εργασιακή υποτίμηση το 85% του ελληνικού λαού.
 • Το δίλλημμα δεν είναι η κοινωνία των 2/3 της δεκαετίας του ΄80 και του ’90. Το ζήτημα είναι ο τουρμποκαπιταλισμός των 9/10.. οι 9 στους 10 στην πλέμπα και στην πείνα.
 • Όταν βγαίνουν και μιλάνε για ασφαλιστικό Πινοσέτ αποδεικνύουν πόσο ψευδεπίγραφα είναι αυτά που λένε για ανάπτυξη και παραγωγικότητα.
 • Η σύγκρουση με τον Γεωργιάδη και τον Βορίδη είναι επί προσωπικού;

Είναι βαθύτατα πολιτική σύγκρουση. Εκπροσωπούν ένα ακροδεξιό κομμάτι το οποίο έχει αναλάβει τα ιδεολογικά ηνία στη ΝΔ με τη συμφωνία του Μητσοτάκη και τον εκβιασμό του Σαμαρά και γω εκφράζω μια αντίληψη που θέλει να τραβήξει τα πράγματα σε μια κατεύθυνση κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής του πλούτου που παράγεται προς όφελος των ασθενέστερων.

(ΠΗΓΗ : https://thefact.gr/2018/10/18/kopsame-th-miza-kai-th-masa-sthn-koryfh-tou-systhmatos/?fbclid=IwAR1S_AXwXBuL__3KZHsOzZvw3ncbP1j5akEKV2OhX4Mj-XJcs2aXrMJgu48   )