Ρένα Δούρου στη «Νέα Σελίδα»: Δίκτυο αλληλεγγύης για τους «εξαιρετικούς ανθρώπους»

Πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν να αποτελέσουν τα «δυνατά χαρτιά» και τις προϋποθέσεις κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης της κουρασμένης Γηραιάς Ηπείρου. Να αποτελέσουν απάντηση στη λογική της Ευρώπης-φρούριο που χτίζεται. Οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής για πολιτικές αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, που καλείται να συνδράμει, σε πρώτη φάση, τους ξεριζωμένους.

«Exceptional People», «Εξαιρετικοί Ανθρωποι». Το βιβλίο που εκδόθηκε το 2011 από τρεις σημαντικούς καθηγητές και ερευνητές, και αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τα προσφυγικά – μεταναστευτικά ζητήματα, είχε έναν εύστοχο υπότιτλο: «Πώς η μετανάστευση διαμόρφωσε τον κόσμο μας και πώς θα καθορίσει το μέλλον μας.

Τούτες τις μέρες, κατά τις οποίες στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας βρίσκεται το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, οι διαπιστώσεις των συγγραφέων (Ian Goldin, Geoffrey Cameron, Meera Balarajan), ότι ακριβώς αυτοί οι «εξαιρετικοί άνθρωποι» μπορούν να αποτελέσουν τα «δυνατά χαρτιά» και τις προϋποθέσεις κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης της κουρασμένης Γηραιάς Ηπείρου, είναι εξόχως επίκαιρες. Ειδικά, μάλιστα, σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, όταν οι λαϊκιστικές προσεγγίσεις φαίνεται να βρίσκουν κοινωνική απήχηση και κοινωνικές ομάδες, όπως οι πρόσφυγες, οι μετανάστες αλλά και οι Ρομά, στοχοποιούνται εντέχνως από κυβερνήσεις και κόμματα προκειμένου να αποκλειστούν, να περιθωριοποιηθούν και, in fine, να αποπεμφθούν. Να εκτοπιστούν. «Να πάνε από κει που ήρθαν»! Η λογική της Ευρώπης-φρούριο, περίκλειστου «παραδείσου», που επανέρχεται, δυστυχώς, στο προσκήνιο, δεν είναι μόνο ανιστόρητη. Είναι κυρίως επικίνδυνη για το ίδιο της το μέλλον.

Έτσι, μπροστά σε σύνορα που κλείνουν, σε φράχτες που υψώνονται, σε σχέδια για «κλειστά στρατόπεδα καταγραφής» και άλλες παρεμφερείς προτάσεις, που παραπέμπουν στις σκοτεινότερες σελίδες της ευρωπαϊκής Ιστορίας, ορθώνεται η ανάγκη σύμπηξης εκείνων των μετώπων και συμμαχιών που στοχεύουν στην προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων μεταναστών, προσφύγων, Ρομά, μέσα από τις κατάλληλες πολιτικές υποδοχής και ένταξης, πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας. Τις πολιτικές αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, στις οποίες μπορούν να

συμβάλουν, σε επίπεδο σύλληψης αλλά και υλοποίησης, οι τοπικές και περιφερειακές Αρχές, που είναι, άλλωστε, οι δομές εξουσίας οι οποίες καλούνται, συχνά χωρίς σαφείς αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους, να συνδράμουν, σε πρώτη φάση, τους ξεριζωμένους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής ενεργεί συστηματικά εδώ και 3,5 χρόνια, εντός κι εκτός συνόρων, για την προώθηση πολιτικών που έχουν στο επίκεντρό τους την ετερότητα ως πηγή πλούτου και παράγοντα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Είτε πρόκειται για τη σύσταση και τη λειτουργία του Κέντρου Logistics, που πλέον έχει εξελιχθεί σε ευρύτερη δομή υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, είτε για πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η ένταξη της Αττικής στην Πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του αντι-τσιγγανισμού.

Την ίδια στιγμή, παράλληλα με σειρά σοβαρών πρωτοβουλιών και πιλοτικών δράσεων σχετικά με την ένταξη τσιγγανόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία και την κοινωνία, καθώς και με πολιτικές κατά του χωροταξικού και κοινωνικού αποκλεισμού και της γκετοποίησης των Ρομά, η Περιφέρεια Αττικής δίνει το «παρών» σε πρωτοπόρες πρωτοβουλίες που αφορούν στην κατοχύρωση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
Μετέχουμε, συγκεκριμένα, σε μια νέα, διαπεριφερειακή συνεργασία υπό τον συντονισμό του ΚΕΜΕΑ, σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας και τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, υπό τη χαρακτηριστική ονομασία «I_do», μια «συμμαχία νέων για τη δημιουργία ενεργών Ρομά πολιτών». Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με στόχο τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων για την πολιτική δραστηριοποίηση και τη συμμετοχή στα δημόσια πράγματα των νέων Ρομά. Μια πρωτοβουλία που εκφράζει ακριβώς την πολιτική μας βούληση να βάλουμε τέλος στον κοινωνικό αποκλεισμό ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι Ρομά, με όρους κοινωνικής συνοχής, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις και πολιτικές όμως δεν αποτελούν υπόθεση μιας περιφέρειας ή μιας κυβέρνησης. Είναι κοινή μας υπόθεση, που αφορά σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, απαιτεί οριζόντιες και κάθετες συνεργασίες σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, επιβάλλοντας εγρήγορση και κινητοποίηση διαρκείας των τοπικών κοινωνιών.

«Είναι δικό μας καθήκον, ως αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να δημιουργήσουμε εκείνες τις δομές στις οποίες θα μπορούν να μετέχουν οι νέοι Ρομά, με στόχο την αποτελεσματική ένταξή τους στην πολιτική ζωή», τόνιζε τον Ιούνιο, στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, ο ειδικός εισηγητής για ζητήματα Ρομά, Τζον Γουόρμισαμ, παρουσιάζοντας την έκθεση για την κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη και ειδικότερα των νέων Ρομά, που «φέρουν και το βαρύ φορτίο των συνεχιζόμενων διακρίσεων», όπως παρατήρησε ο ίδιος.

Η Περιφέρεια Αττικής, με αίσθηση ευθύνης, έχει επιλέξει ακριβώς αυτή την οδό: την οικοδόμηση ενός δικτύου αλληλεγγύης για εκείνες τις ομάδες, όπως οι Ρομά ή οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που σήμερα είναι το πρόσωπο του Αλλου. Το πρόσωπο της διαχρονικής πρόκλησης της Ετερότητας, την οποία, παραφράζοντας τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου, δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε να πνιγεί στα νερά της Μεσογείου ή να σβήσει στις παρυφές της Δυτικής Αττικής.

(ΠΗΓΗ : https://neaselida.gr/efimerida/rena-doyroy-sti-nea-selida-diktyo-allileggyis-gia-toys-exairetikoys-anthropoys/  )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *