Ραντεβού στις 17/10 στον Λευκό Οίκο

Η προοπτική της ολοκλήρωσης του τρίτου Μνημονίου αυξάνει το διεθνές ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως φαίνεται και από την πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον. Η ατζέντα των συζητήσεων του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ θα είναι «φορτωμένη», ενώ δεν θα λείψουν και οι συναντήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες σε συνέχεια της προσπάθειας της Αθήνας να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις 17 Οκτωβρίου θα συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο για τα ζητήματα της οικονομίας υπό το πρίσμα της προσπάθειας της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την έξοδο από τη σκληρή επιτροπεία και τη σταθερή πρόσβαση στις αγορές, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο των ΗΠΑ στη διαμόρφωση της πολιτικής του ΔΝΤ.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για τα θέματα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα λόγω θέσης και αυξημένης δραστηριότητας έχει κομβική σημασία στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα οι Τσίπρας και Τραμπ θα έχουν συνομιλίες αναφορικά με τις περιφερειακές εξελίξεις, ενόσω η χώρα μας προχωρά σε συνεργασίες σταθεροποιητικές τόσο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρος-Αιγύπτου) όσο και στα Βαλκάνια (χαρακτηριστική η προ ημερών τετραμερής σύνοδος Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας).

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός πρόεδρος θα εξετάσουν, τέλος, τα ζητήματα της ασφάλειας, κυρίως λόγω του ότι η Ελλάδα εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών και της γεωγραφικής της θέσης αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Ο πρωθυπουργός, που θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, και άλλους υπουργούς, θα επισκεφθεί αρχικά το Σικάγο στις 14 Οκτωβρίου προκειμένου να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες, με στόχο την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μεταφέρει άλλωστε στα ελληνικά κυβερνητικά κλιμάκια πως επιθυμούν στην προσεχή ΔΕΘ η παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας να ξεπεράσει τη φετινή πολυπληθή αποστολή της Κίνας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί επίσης με φορείς της ελληνικής ομογένειας στο Σικάγο, ενώ μετά την παρουσία του στην Ουάσινγκτον και τις εκεί συναντήσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και επιχειρηματίες, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής.

Πολυδιάστατη πολιτική

Η ελληνική κυβέρνηση αντιπαραβάλλει την τακτική της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» στα πεπραγμένα Σαμαρά, που περιόριζε τις διεθνείς του επαφές στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.

Γι’ αυτό και στην κυβέρνηση θεωρούν πως η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο θα ολοκληρώσει έναν σημαντικό κύκλο αξιόλογης παρουσίας της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός Ελληνας πρωθυπουργός έχει επισκεφθεί δύο φορές την Κίνα, με την οποία έχουν συναφθεί μεγάλες επενδυτικές συμφωνίες, και δύο φορές τη Μόσχα για συναντήσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα την Αθήνα έχουν επισκεφθεί ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Εμανουέλ Μακρόν, υπάρχει σταθερή εκτίμηση με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο (έχει επισκεφθεί τη Λέσβο και έχει συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βατικανό), την Κέρκυρα επισκέφθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ είναι σταθερός θεσμός πλέον η σύνοδος των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

(ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜ. ΕΦΣΥΝ http://www.efsyn.gr/arthro/rantevoy-stis-1710-ston-leyko-oiko)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *