Σαγράδα Φαμίλια: 41 εκατ. δολάρια πρόστιμο, καθώς για 130 χρόνια δεν είχε οικοδομική άδεια

Η Σαγράδα Φαμίλια, η μεγάλη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Βαρκελόνη της Ισπανίας και ένα από τα διασημότερα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας, συμφώνησε να καταβάλει 41 εκατομμύρια δολάρια στις δημοτικές αρχές καθώς δεν είχε οικοδομική άδεια για περισσότερα από 130 χρόνια, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.

Η δήμαρχος Βαρκελόνης Άντα Κολάου δήλωσε ότι πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία.

Η Σαγράδα Φαμίλια θα καταβάλει τα χρήματα σε διάρκεια δέκα ετών για την βελτίωση των δημοσίων μεταφορών, την πρόσβαση στο μνημείο και για να βοηθηθεί η συνοικία όπου βρίσκεται το κτίριο.

Το εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό έργο που σχεδίασε ο Αντόνι Γκαουντί, έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή.

Οι εργασίες κατασκευής στο κτίριο ξεκίνησαν το 1882 και η κυρία κατασκευή αναμένεται να ολοληρωθεί έως το 2026, επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του Γκαουντί.. Τότε θα είναι και η ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο.

Το πλήρες όνομα της εκκλησίας είναι: «Βασιλική και Εξαγνιστική Εκκλησία της Αγίας Οικογενείας». Το έργο ξεκίνησε το 1882 υπό τον αρχιτέκτονα Φρανσίσκο Πάουλα ντε Βιγιάρ με δημόσια χρηματοδότηση. Ένα χρόνο αργότερα, ανέλαβε το έργο ως αρχιτέκτονας ο Αντόνι Γκαουντί ο Καταλανός αρχιτεκτόνας και ένας από τους κύριους εκπροσώπους της art nouveau.Για τον οποίο όταν αποφοίτησε από τη σχολή αρχιτεκτονικής της Βαρκελώνης, ο διευθυντής της σχολής ανακοίνωσε στους καθηγητές: «Κύριοι, έχουμε δίπλα μας μια ιδιοφυΐα ή έναν παρανοϊκό».

Ο Γκαουντί σχεδίασε ένα πολύ πιο φιλόδοξο σχέδιο από το αρχικό. Συνέταξε μια εκκλησία με 5 κύριες αίθουσες, μια πτέρυγα ναού, μια αψίδα, εξωτερική περιπατητική, 18 πύργους και 3 προσόψεις. Ναι, η εκκλησία έχει 3 προσόψεις ανάλογα με το ποια κατεύθυνση παίρνει κανείς. Ονομάζονται: Γέννηση, Πάθη και Δόξα και κάθε μια απεικονίζει σκηνές από τη ζωή της Αγίας Οικογένειας και του Ιησού.

Η κατασκευή είναι σήμερα αυτοχρηματοδοτούμενη από τα εισιτήρια των επισκεπτών της (περίπου 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο) αλλά και από ιδιωτικές δωρεές. Όταν ολοκληρωθεί, θα είναι η ψηλότερη εκκλησία του κόσμου. Ο Gaudi αναφερόμενος στον Θεό συνήθιζε να λέει σχετικά με την ανέγερση του ναού: «Ο πελάτης μου δεν βιάζεται».

Περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο την Σαγράδα Φαμίλια και άλλοι 20 εκατομμύρια την περιοχή για να δουν την εκκλησία απ΄έξω.

BARCELONA, SPAIN – MAY 14: stained windows of Sagrada Familia. One projection anticipates construction completion around 2026, others say about 2028. May 14, 2012, Barcelona, Spain, Europe.

Η κατασκευή είναι σήμερα αυτοχρηματοδοτούμενη από τα εισιτήρια των επισκεπτών της (περίπου 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο) αλλά και από ιδιωτικές δωρεές. Όταν ολοκληρωθεί, θα είναι η ψηλότερη εκκλησία του κόσμου. Ο Gaudi αναφερόμενος στον Θεό συνήθιζε να λέει σχετικά με την ανέγερση του ναού: «Ο πελάτης μου δεν βιάζεται».

Στις 10 Ιουνίου του 1926, σε ηλικία 73 ετών, παρασύρεται από το τραμ της Βαρκελώνης στη διασταύρωση Carrer de Bailén και Gran Via. Το ατημέλητο παρουσιαστικό του τον έκανε να μοιάζει με ζητιάνο και, επειδή, σπάνια εμφανιζόταν δημόσια, κανείς δεν τον γνώρισε. Οι οδηγοί ταξί που βρίσκονταν εκεί αρνήθηκαν να τον μεταφέρουν σε κάποιο νοσοκομείο, επειδή θεώρησαν πως ήταν ζητιάνος (αργότερα τιμωρήθηκαν για τη συμπεριφορά τους). Πέρασε πολλές ώρες αναίσθητος, μέχρι να τον μεταφέρουν κάποιοι περαστικοί στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας του, όμως, ήταν ήδη μη αναστρέψιμη. Πέθανε λίγο αργότερα. Στις 12 Ιουνίου του 1926 η μισή Βαρκελώνη θρηνούσε το χαμό του σχηματίζοντας ουρές 2,5 μιλίων για να αποδώσουν φόρο τιμής στον «πιο ιδιοφυή από όλους τους αρχιτέκτονες», «στον πιο Καταλανό από όλους τους Καταλανούς». Ο τάφος του βρίσκεται στην κρύπτη που έμενε επί σαράντα χρόνια μέσα στην υπό κατασκευή εκκλησία , στη Sagrada Familia.

(ΠΗΓΗ : http://www.amna.gr/home/article/302659/Sagrada-Familia-41-ekat-dolaria-stis-dimotikes-arches-tis-Barkelonis–kathos-gia-130-chronia-den-eiche-oikodomiki-adeia  και https://www.klik.gr/gr/el/design/5-pragmata-pou-mou-emathe-o-gaud-gia-ti-zoi/   και  https://www.tilestwra.com/sagrada-familia-ine-ipo-kataskevi-apo-1882-ke-tha-oloklirothi-2026/ )