Σε βαθιά κρίση η κυβέρνηση Μέι

Την παραίτηση του υπέβαλε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, το τρίτο κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, που παραιτείται μέσα σε 24 ώρες λόγω του σχεδίου της για ένα «απαλό» Brexit, το οποίο έχει εξοργίσει πολλούς βουλευτές του κόμματός της.

H απόφαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών έγινε γνωστή λίγο πριν την ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού στη Βουλή για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το ιστορικό διαζύγιο.

Για τον ίδιο λόγο παραιτήθηκαν χθες ο αρμόδιος υπουργός και υφυπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις και Στιβ Μπέικερ με τον πρώτο να υποστηρίζει ότι η πολιτική που προωθεί η Μέι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Η ίδια σφυρηλατήθηκε την Παρασκευή στο διχασμένο υπουργικό συμβούλιο, μετά το οποίο και ο Τζόνσον αποφάσισε ότι δεν θα μπορούσε να προωθήσει τη συμφωνία.

Σήμερα το πρωθυπουργικό γραφείο ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών για το έργο του τονίζοντας ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης τους.

Ασφυκτικός κλοιός

Όπως σημειώνει ο βρετανικός Τύπος, η αποχώρηση του Τζόνσον, που θεωρείται το δημόσιο πρόσωπο της εκστρατείας υπέρ του Brexit, βαθαίνει την κρίση στην κυβέρνηση κι αυξάνει τις πιθανότητες να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής, η οποία θα εκκινήσει εάν υπογράψουν το σχετικό αίτημα 48 βουλευτές.

Οι υποστηρικτές της Μέι πιστεύουν ότι θα κερδίσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο την ψηφοφορία, αλλά εάν χάσει μπορεί να βρεθεί αντίπαλη για την ηγεσία των Τόρις με τον παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών.

Το μεγάλο ερωτηματικό πλέον είναι αν θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση τηρώντας τη δέσμευσή της ότι θα επιδιώξει ένα Brexit «φιλικό προς τις επιχειρήσεις» ή αν θα βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση και με φωνές που θα την καλούν να παραιτηθεί και η ίδια.

«Χάος από το Brexit»

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρόεδρό του να δηλώνει ότι «το χάος που έχει προκαλέσει το Brexit είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις Ε.Ε. – Βρετανίας και απέχει πολύ από την επίλυσή του με ή χωρίς τον Ντέιβιντ Ντέιβις».

Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο Ντόναλντ Τουσκ είπε χαρακτηριστικά πως «είναι κρίμα που η όλη ιδέα του Brexit δεν “έφυγε” μαζί με τον Ντέιβις».

Όταν ρωτήθηκε κι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την παραίτηση Τζόνσον είπε σαρκαστικά ότι «αυτό σαφέστατα αποδεικνύει πως υπάρχει ενότητα στο υπουργικό συμβούλιο».

Πολλοί ευρωσκεπτικιστές είναι οργισμένοι με τη στρατηγική που συμφώνησε να ακολουθήσει η Μέι απέναντι στην Ε.Ε. και την πρότασή της για τη δημιουργία ενός χώρου ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών, καθώς θεωρούν ότι με αυτήν την τακτική προδίδει την υπόσχεση που είχε δώσει η ίδια περί ενός καθαρού» διαζυγίου.

(ΠΗΓΗ : http://www.efsyn.gr/arthro/se-vathia-krisi-i-kyvernisi-mei )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *