Συνέντευξη της κ. Παναγιώτας Παππά Περιφεραιακής Συμβούλου Δυτικής Αττικής

Η κα. Παναγιώτα Παππά είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Αττικής. Από αυτή τη θέση μιλά σήμερα στη δημοσιογράφο Αθηνά Περράκη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, αλλά και για την προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια προκειμένου να επιλυθούν.

  1. Κυρία Παππά, ποιά είναι τα προβλήματα με τα οποία έρχεστε καθημερινά αντιμέτωπη, στον τομέα ευθύνης σας (Δυτική Αττική), από τη θέση της Περιφερειακής Συμβούλου Αττικής;

Τα προβλήματα στη Δυτική Αττική, είναι πολλά και ποικιλόμορφα.

Η ανεργία που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας σε όλη την Ελλάδα, είναι και για την Δυτική Αττική ένα πιεστικό πρόβλημα που ακουμπάει με ιδιαίτερη ένταση την τοπική κοινωνία. Η αποβιομηχανοποίηση της περιοχής μας στα χρόνια της κρίσης, οδήγησε στο κλείσιμο πολλών παραγωγικών μονάδων αλλά και συναφών εταιρειών ,οδηγώντας χιλιάδες συμπολίτες μας στην ανεργία.

Η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος από την χρόνια και ανεξέλεγκτη λειτουργία βιομηχανικών μονάδων, είναι ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα.

Σε συνέχεια αυτών των μεγάλων προβλημάτων ,υπάρχουν και άλλα, όχι μικρότερα, που αφορούν τεχνικές και κοινωνικές υποδομές, κοινωνικές δράσεις και αθλητικές υποδομές.

  1. Έχει επιλύσει κάποια από αυτά η Περιφέρεια; Έχει δρομολογηθεί η επίλυση κάποιων

Η Περιφερειακή Ενότητα Δ. Αττικής, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ξεκίνησε μια συστηματική συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής για έργα και άλλες ενέργειες που δύναται να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Αττικής , από ίδιους πόρους. Κατάρτισε λοιπόν ένα ‘’σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού’’ για τη Δ. Αττική, το οποίο έμεινε ανοιχτό προς δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε κάθε φορέας, συλλογικότητα ή και πολίτης να μπορούσε να καταθέσει την πρότασή του, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στις 25 Μαΐου του2015 σε ανοιχτή σύσκεψη στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου, με την παρουσία Βουλευτών, Δήμων, φορέων και ασφαλώς πολιτών και  να παρουσιάσουμε τις τελικές μας προτάσεις. Με αυτό τον τρόπο, δρομολογήσαμε και αυτή την στιγμή πραγματοποιούμε μια σειρά από έργα υποδομών , κοινωνικά κλπ, όπως ασφαλτοστρώσεις, διαγραμμίσεις , υδροδοτήσεις πόλεων, κοινωνική έρευνα/απογραφή σε οικισμούς ρομά, κατασκευές βρεφονηπιακών σταθμών, αντιπλημμυρικά έργα, βελτιώσεις αθλητικών εγκαταστάσεων, προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες και άλλα.

Με αυτό τον τρόπο και με όλα αυτά τα προγράμματα σε εξέλιξη, συμβάλουμε στη μείωση της ανεργίας, μιας και μια σειρά από  παραγωγικές και επαγγελματικές δυνάμεις , πραγματοποιούν όλα αυτά τα έργα. Το πρόβλημα της ανεργίας βέβαια είναι κεντρικό και πολυσύνθετο στην επίλυσή του. Εμείς κατά ένα τρόπο, βάζουμε ένα λιθαράκι.

Όσον αφορά την προστασία του φυσικού  περιβάλλοντος, είμαστε απόλυτοι. Τέλος στη περαιτέρω υποβάθμιση του. Με του εντατικοποιημένους ελέγχους των υπηρεσιών μας σε όλες τις μονάδες υψηλής και μέσης όχλησης, λειτουργούμε αποτρεπτικά στη μη τήρηση των προβλεπόμενων περιβαλλοντολογικών όρων. Σε ότι έχει να κάνει με νέες άδειες λειτουργίας, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, συντάσσει αυστηρότατες ΜΠΕ,[Μελέτες Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων], έτσι ώστε μόνο συγκροτημένες επενδυτικές προτάσεις να παίρνουν άδεια λειτουργίας.

  1. Είναι τελικά εύκολη η αντιμετώπιση όλων αυτών των χρόνιων προβλημάτων της Δυτικής Αττικής; Ή είναι ένας μεγάλος “πονοκέφαλος” για σας;

Η αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στη Δ. Αττική, δεν είναι ούτε εύκολη υπόθεση, ούτε κάτι που μπορεί να γίνει αυτόματα. Έχουμε επίγνωση όμως, τόσο των προβλημάτων, όσο και των δυνατοτήτων μας. Για αυτό προχωράμε βήμα-βήμα, έχοντας στρατηγική και σχέδιο όπως προανέφερα και μέσα στα επόμενα χρόνια, προσδοκούμε η Δ. Αττική να αλλάξει προς το καλύτερο. Όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί μπορεί με την συμμετοχή όλων μας.

Η Δ. Αττική, έχει άγνωστες στο πολύ κόσμο ομορφιές και δυνατότητες. Επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους όπως αυτόν της Ελευσίνας, υπέροχες καθαρές θάλασσες όπως το Αλεποχώρι, η Ψάθα, το Πόρτο Γερμενό, η Κινέττα. Μοναστήρια που αποτελούν ιδανικό προορισμό για θρησκευτικό τουρισμό, όπως η Ι.Μ. Αγίου Ιερόθεου και Αγίου Προδρόμου του Μακρινού στα Μέγαρα, της Παναγίας Γοργοεπήκοου στη Μάνδρα και άλλα πολλά. Έχει επίσης πευκόφυτες ορεινές διαδρομές που ενδείκνυνται για πεζοπορία, ιδανικές παραθαλάσσιες πόλεις όπως η Νέα Πέραμος όπου ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει περπατώντας στο πλακόστρωτο δίπλα στη θάλασσα κάνοντας χρήση ή όχι  των πολλών καταστημάτων εστίασης. Με την ανακήρυξη δε, της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, θεωρούμε ότι η ανάπτυξη τόσο της πόλης όσο και ολόκληρης της Δ. Αττικής, είναι δεδομένη. Για όλους λοιπόν αυτούς τους λόγους όσο μεγάλα κι αν είναι τα προβλήματα, δεν χρειάζεται πονοκέφαλος, αλλά σχέδιο και αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας.

  1. Η συνεργασία σας ως Περιφερειακή Αρχή, με τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου (τοπικούς Βουλευτές), πως είναι; Υπάρχει συμπαράσταση στην αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων;

Μπορεί η κεντρική κυβέρνηση να έχει ως στόχο τα μεγάλα προβλήματα και την επίλυση τους , η περιφέρεια όμως απ’ ότι φαίνεται έχει τα εργαλεία για να δώσει μια αναπτυξιακή διάσταση στη περιοχή. Όταν αυτά τα δύο κουμπώνουν αρμονικά με στοιχεία συνεννόησης  και αμφίδρομης δράσης , τότε βλέπουμε ότι η επίλυση μικρών ή μεγάλων προβλημάτων γίνεται ευκολότερη. Αυτή τη συνεργασία έχουμε με τους βουλευτές της περιοχής μας γιατί έχουμε τον κοινό στόχο της προόδου της.

  1. Πως κρίνετε την πορεία και το έως σήμερα έργο της θητείας σας στην Περιφέρεια Αττικής, συνολικά εννοώ ως Περιφερειακής Αρχής;

Η κάθε μία και ο κάθε ένας περιφερειακός σύμβουλος, έχει μια συγκεκριμένη δράση στα πλαίσια των καθηκόντων του. Η δική μου δράση αφορά περισσότερο θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης ευπαθών ομάδων. Σ’ αυτό τον τομέα πετύχαμε κάτι σπουδαίο. Ενώσαμε κάτω από την ομπρέλα μας, συλλογικότητες που πριν λίγο καιρό δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους και με την αμέριστη βοήθεια της ‘’Αλληλεγγύης γα όλους’,’ τους ενεργοποιήσαμε σε αλληλέγγυες δράσεις. Σωματεία ΑΜΕΑ, τριτεκνικούς συλλόγους, εργατικά κέντρα, ειδικά σχολεία, συλλόγους ρομά και παλιννοστούντων, ενοριακά συσσίτια και εργατικές κατοικίες, με τον κοινό στόχο της ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων. Τρέξαμε παράλληλα με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και άλλα προγράμματα επισιτιστικής αρωγής. Πάνω απ’ όλα όμως, η σύνδεση όλων αυτών των συλλογικοτήτων, ενίσχυσε την κοινωνική, πολιτισμική και ανθρωπιστική δράση μας. Μας ένωσε στον αγώνα κατά της φτώχειας και της αδράνειας του καναπέ, μας έκανε όλους καλύτερους ανθρώπους, μέσα όμως από αλληλέγγυες δράσεις και όχι από φιλανθρωπία.

Την πορεία του κάθε ένα από μας θα την κρίνει και την κρίνει , η κοινωνία . Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες μπορούμε να έχουμε ένα γενναίο προϋπολογισμό για το 2017, με έμφαση σε μεγάλα έργα υποδομής και προγράμματα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ένα κομμάτι του προϋπολογισμού θα δοθεί για τέτοιες δράσεις και στη  Δ. Αττική. Σ’ αυτό θα πρέπει να σταθούμε και αν μη τι άλλο να το αξιολογήσουμε όλοι θετικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *