Τίτλοι τέλους για το ΔΝΤ από τον Τόμσεν ( “ο χρόνος μας τελειώνει…) ! Στον “αέρα” πλέον ακόμα και τα μέτρα που είχε επιβάλλει το ΔΝΤ για 2019-20!

«Αυτό που ζητάμε για το χρέος είναι, όταν πάμε στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, να μπορούμε να εξηγήσουμε ποια είναι η στρατηγική», τόνισε ο Πολ Τόμσεν σε ενημέρωση δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, για την ευρωπαϊκή οικονομία.

O Τόμσεν επί της ουσίας ανήγγειλε την απόσυρση του ενδιαφέροντος του ΔΝΤ από την Ελλάδα και την μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικο πρόγραμμα . Εν ολιγοις οτι το ΔΝΤ δεν θέλει να μπλεχτει ξανα στα πόδια των Ευρωπαίων. Πολιτικά επιβεβαίωσε οτι το ΔΝΤ έπαιξε από την αρχή διατεταγμενο ρόλο στο θέμα του ελληνικου προγράμματος, χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον να συνεισφερει δημιουργικα στην προσπαθεια…

«Εχουμε αποδεχτεί ότι τα μέτρα θα εγκριθούν στο τέλος του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του από την Ελλάδα με ικανοποιητικό τρόπο».

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι συμφωνία στην ευρύτερη στρατηγική, τη μεθοδολογία και τα μέτρα επί της αρχής και μετά στο τέλος του προγράμματος θα κάνουμε το «καλιμπράρισμα» με βάση τις παραμέτρους της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (DSA).

Επανέλαβε ότι κάποια μέτρα μπορούν να ενεργοποιηθούν αργότερα, αλλά θα πρέπει όμως να αποφασιστεί ο μηχανισμός που θα γίνει αυτό και να είναι αυτόματος, αντί να εξαρτάται από μελλοντικές αποφάσεις.

Εδωσε έμφαση στον χρόνο που τελειώνει καθώς σημείωσε ότι έχουμε εγκρίνει το πρόγραμμα επί της αρχής και αυτό κινείται παράλληλα με αυτό του ESM. Θα πρέπει να το ενεργοποιήσουμε πολύ σύντομα, αλλιώς δεν έχει νόημα. Αλλωστε θα απαιτηθεί εκτός από την έγκριση, να γίνει τουλάχιστον μια αξιολόγηση, «αλλιώς δεν υπάρχει πρόγραμμα. Αρα ο χρόνος τελειώνει για να μπορέσουμε να το ενεργοποιήσουμε».

Εκτίμησε ότι αν γίνει αυτό, θα αποτελέσει σημαντικό σινιάλο για την κατάσταση της οικονομίας, που θα στείλει σήμα στις αγορές ότι η κατάσταση στη χώρα είναι συνεπής με τις θέσεις του ΔΝΤ.

Αναφορικά με την «καθαρή έξοδο», δήλωσε πως αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα και υπάρξει συμφωνία στο χρέος, θα μπορέσει να έχει μια «καλή» έξοδο. Η απόφαση για προληπτική γραμμή εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση.

«Το κλειδί είναι, κοιτώντας μπροστά, ότι η πρόσβαση στις αγορές εξαρτάται από την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και τη διατήρηση των μεταρρυθμίσεων. Με αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα επιστρέψει στις αγορές», δήλωσε, χωρίς να ξεκαθαρίσει τη θέση του Ταμείου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του εάν θα έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου, υποστήριξε ότι «το θέμα δεν είναι να πιάσεις ένα στόχο αλλά πώς θα το κάνεις. Θα έχουμε συζήτηση για το εάν το μείγμα πολιτικής είναι φιλικό στην ανάπτυξη και σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί».

Υποστήριξε ότι η δημοσιονομική πολιτική υπήρξε εξαιρετικά περιοριστική, με μεγάλες περικοπές δαπανών και αύξηση φόρων, που δεν είναι βιώσιμη. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους, αλλά η ανησυχία μου είναι ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με φιλικό τρόπο προς την ανάπτυξη».

Απαντώντας για το εάν το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμηση ότι θα χρειαστούν 10 δισ. ευρώ, είπε ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα των stress tests και τότε «θα δούμε το θέμα του τι χρειάζεται» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε οκτώ χρόνια σε κρίση, αρκέστηκε να σημειώσει ότι υπήρξαν αλλαγές στην πορεία και πως οι συγκυρίες άλλαξαν. «Θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά», προσέθεσε.

(ΠΗΓΗ : http://thefaq.gr/tora-titli-telous-gia-to-dnt-apo-ton-tomsen-o-chronos-mas-telioni-ston-aera-pleon-akoma-ke-ta-metra-pou-iche-epivalli-to-dnt-gia-2019-20/)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *