Τα βαμμένα ξανθά μαλλιά μιας Σύρας πρόδωσαν το κύκλωμα

Η προσπάθεια μιας 19χρονης Σύρας να βάψει τα μαλλιά της ξανθά, να αλλάξει την εξωτερική της εμφάνιση και να ταξιδέψει στην Κεντρική Ευρώπη ως… Ελληνίδα, μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία», έβαλε τέρμα σε αλγερινο-αλβανικό κύκλωμα, που με «έδρα» ξενοδοχείο της οδού Εγνατίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δραστηριοποιούνταν σε παράνομες διακινήσεις μεταναστών με προορισμό χώρες της ΕΕ.

Εκείνο που προβληματίζει σοβαρά τις Αρχές είναι πώς βρέθηκαν στην κατοχή ενός ζευγαριού, που φέρονται ως «εγκέφαλοι» του κυκλώματος, 42 (!) κλεμμένα δελτία ελληνικών αστυνομικών ταυτοτήτων και 13 αεροπορικές κάρτες επιβίβασης, ενώ άγνωστο παραμένει από πότε δρούσε το κύκλωμα. Από τον αριθμό των φωτογραφιών ταυτότητας που βρέθηκαν, συνολικά 27, εικάζεται ότι αναλογος αριθμός θα έφευγε στο εξωτερικό το επόμενο διάστημα με πλαστά στοιχεία. Σίγουρο ωστόσο πρέπει να θεωρείται πως τα μέλη του έχουν διευκολύνει μέχρι τώρα την παράνομη έξοδο πολλών αλλοδαπών, μέσω του αεροδρομίου και εκείνο που ερευνούν τώρα είναι πότε, πώς και από ποιους συστάθηκε αυτή η συμμορία. Ηδη έχουν κάποιες υπόνοιες για άλλα μέλη της και τους αναζητούν σε στέκια αλλοδαπών, ενώ δεν αποκλείουν κάποιος μεγαλύτερος «εγκέφαλος» να βρίσκεται σε γειτονική χώρα και από εκεί να συντονίζει τις κινήσεις των μελών.

Η πληροφορία που έφτασε στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης έλεγε ότι μία 19χρονη Σύρα είχε κλείσει ραντεβού σε κεντρικό κομμωτήριο της Θεσσαλονίκης, για να βάψει τα μαλλιά της ξανθά, να κάνει ένα μοντέρνο κούρεμα, προκειμένου να αλλάξει την εξωτερική της εμφάνιση και ο αστυνομικοί αντιλήφθηκαν ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει. Η κοπέλα πήγε στο ραντεβού το πρωί της Τετάρτης για να κάνει την αλλαγή, συνοδευόμενη από μία 33χρονη Αλβανίδα κι όταν επενέβησαν οι αστυνομικοί και τις συνέλαβαν αποκαλύφθηκε η δράση του κυκλώματος.

Από τον έλεγχο των Αρχών διαπιστώθηκε ότι η 33χρονη σκόπευε να βοηθήσει -με το αζημίωτο φυσικά- την κοπέλα για να φύγει μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία», χορηγώντας της πλαστή ταυτότητα και αεροπορικό εισιτήριο για χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι δύο γυναίκες οδήγησαν τους αστυνομικούς σε κεντρικό ξενοδοχείο, εκεί όπου έμενε ο σύντροφος της 33χρονης, ένας 30χρονος Αλγερινός, αλλά και δύο άλλοι Σύροι υπήκοοι. Πρόκειται για μία 35χρονη, που διέθετε δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας από την Υπηρεσία Ασύλου και έναν 17χρονο και οι πληροφορίες λένε πως και οι τρεις Σύροι θα ταξίδευαν τις επόμενες μέρες αεροπορικώς για την κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα έρευνα, ο 30χρονος Αλγερινός και η 33χρονη Αλβανίδα εντόπιζαν στη Θεσσαλονίκη πρόσφυγες και μετανάστες, που ήθελαν να φύγουν στο εξωτερικό. Τους μετέφεραν σε διάφορα ξενοδοχεία και εκεί τους εφοδίαζαν με παραποιημένα δελτία ταυτότητας και αεροπορικές κάρτες επιβίβασης, που προμηθεύονταν από συνεργούς τους.

 

Μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης έστελνε το κύκλωμα τους μετανάστες σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με παραποιημένα ελληνικά στοιχεία ταυτότητας
Μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης έστελνε το κύκλωμα τους μετανάστες σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με παραποιημένα ελληνικά στοιχεία ταυτότητας

 

Κατά την έφοδο των αστυνομικών στα δωμάτια του ξενοδοχείου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 42 κλεμμένα δελτία ελληνικών αστυνομικών ταυτοτήτων. Η διασταύρωση των στοιχείων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, έχει όμως προκύψει ότι για κάποιες από τις ταυτότητες αυτές είχε δηλωθεί κλοπή, κάποιες όμως οι κάτοχοί τους είχαν δηλώσει στην αστυνομία πως τις έχασαν. Βρέθηκαν επίσης 27 φωτογραφίες τύπου ταυτότητας, με βάση τις οποίες… προσάρμοζαν τα χαρακτηριστικά των προσφύγων. Ετσι, τους άλλαζαν το χρώμα και το μήκος το μαλλιών, ή τους αλλοίωναν κάποια χαρακτηριστικά (μούσι, μουστάκι κ.ά.).

Ο 30χρονος Αλγερινός και η 33χρονη Αλβανίδα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες της συμμορίας, απόπειρας διευκόλυνσης παράνομης εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα, κλοπής και πλαστογραφίας. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο συνεργός τους, που τους προμήθευε τις κλεμμένες ταυτότητες και αναζητείται.

Δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος των τριών Σύρων υπηκόων.

Καταδίωξη-θρίλερ
Σκηνές αστυνομικής ταινίας εκτυλίχθηκαν χθες τα ξημερώματα στην Εγνατία Οδό κατά τη διάρκεια καταδίωξης κλεμμένου φορτηγού, με το οποίο δύο διακινητές μετέφεραν 16 μετανάστες. Οι διακινητές έσπασαν τις μπάρες των διοδίων, προκάλεσαν φθορές σε περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. και επιχείρησαν να διαφύγουν πεζοί, με αποτέλεσμα ο ένας να πέσει στα χέρια των αστυνομικών.

 

Η 19χρονη μετέβη στο κομμωτήριο για να βάψει ξανθά τα μαλλιά της και να έχει μοντέρνο κούρεμα, ώστε να μην κινήσει τις υποψίες των αστυνομικών του αεροδρομίου

Η 19χρονη μετέβη στο κομμωτήριο για να βάψει ξανθά τα μαλλιά της και να έχει μοντέρνο κούρεμα, ώστε να μην κινήσει τις υποψίες των αστυνομικών του αεροδρομίου

 

Το φορτηγό εντοπίστηκε στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και καταδιώχθηκε από περιπολικά των Αστυνομικών Διευθύνσεων Καβάλας και Ξάνθης σε όλη τη διαδρομή μέχρι τα διόδια της Ανάληψης στον Δήμο Βόλβης Θεσσαλονίκης, όπου διεμβόλισε και έκανε κομμάτια την μπάρα για να συνεχίσει την «τρελή» του πορεία. Εκεί ζητήθηκε η συνδρομή της Αμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί της οποίας εντόπισαν και ακινητοποίησαν το φορτηγό στην περιοχή της Μενεμένης.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

(Εφημ . ΤΟ ΕΘΝΟΣ : http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/ta_bammena_ksantha_mallia_mias_syras_prodosan_to_kykloma-65146769/ )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *