Τα νέα της ομάδας της Ελευσίνας 2021

Μετά τον ενθουσιασμό και τη χαρά που βιώσαμε όλοι μας με την ανακήρυξη της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 το Νοέμβριο, η ομάδα της Ελευσίνας 2021 σήκωσε τα μανίκια και στρώθηκε στη δουλειά. Με ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια, δουλεύουμε καθημερινά προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα.

Σε επίπεδο οργανωτικής δομής, προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση της Α.Ε. η οποία θα υλοποιήσει το έργο της ΠΠτΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εύρεση εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού που θα αναλάβει να εντοπίσει άτομα με τα κατάλληλα προσόντα για τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Ελευσίνας 2021 Α.Ε.

Σε επίπεδο πολιτιστικού προγράμματος και επικοινωνίας,  ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος ήταν δύο μήνες γεμάτοι ταξίδια και συναντήσεις που στόχο είχαν τόσο την προώθηση του οράματός μας, όσο και τη δημιουργία συνεργασιών με πολιτιστικούς φορείς και δίκτυα.

Συναντήσαμε…

 • τον Πρέσβη της Ρουμανίας και τους μορφωτικούς ακολούθους της Αμερικανικής και της Γαλλικής Πρεσβείας.
 • τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής. Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Ελευσίνας 2021 συζήτησε μαζί τους πιθανές συνεργασίες στο πλαίσιο του προγράμματός μας.

Υποδεχθήκαμε και ξεναγήσαμε στην Ελευσίνα…

 • τον κ. Shuji Kogi, Γενικό Γραμματέα του οργανισμού EU-Japan Fest Japan Committee στην Ελευσίνα, έναν οργανισμό που  έχει ήδη συνεργαστεί με πάνω από 40 ΠΠτΕ σε ολόκληρη την Ευρώπη και που προωθεί και στηρίζει τη συνεργασία ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Ελευσίνας 2021, Κέλλυ Διαπούλη, μαζί με τον δήμαρχο της Ελευσίνας, Γιώργο Τσουκαλά και τον Γιώργο Σκιάνη, κεντρικό επιμελητή του εικαστικού προγράμματος της Ελευσίνας 2021, ανέλυσαν στον κ. Kogi το όραμα της «Μετάβασης στην EUphoria» και συζήτησαν σχετικά με μια πιθανή μελλοντική συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Ιαπώνων καλλιτεχνών και πολιτιστικών οργανισμών τα επόμενα χρόνια.
 • τη Γενική Γραμματέα του Διεθνούς Δικτύου για τις Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες ΙΕΤΜ Nan Van Houte.
 • τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο.
 • την πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Άννα Καφέτση.
 • την Ακόλουθο πολιτιστικής συνεργασίας της Γαλλικής Πρεσβείας Muriel Piguet – Viaux.

Επισκεφθήκαμε…

 • … το Ώρχους της Δανίας. Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Ελευσίνας 2021 Κέλλυ Διαπούλη επισκέφθηκε την πόλη Ώρχους, μία από τις δύο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2017 που καλωσόρισε το νέο έτος με μια μεγάλη Τελετή Έναρξης  το βράδυ της 21ης ​​Ιανουαρίου 2017. Εκτός από  την ευκαιρία να δει από κοντά την Τελετή Έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας,  συναντήθηκε και συζήτησε για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες με εκπροσώπους από άλλες πόλεις που υπήρξαν στο παρελθόν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης όπως η Mons 2015 του Βελγίου,  το Pilsen 2015 της Τσεχίας, το Donostia – San Sebastian 2016 της Ισπανίας, το Wroclaw 2016 της Πολωνίας, πόλεις που ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν το θεσμό όπως η Leeuwarden 2018 της Ολλανδίας, η Valetta 2018 της Μάλτας, η Matera 2019 της Ιταλίας, το Plovdiv 2019 της Βουλγαρίας, το Galway 2020 της Ιρλανδίας και η Rijeka 2020 της Κροατίας, καθώς και υποψήφιες πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο όπως το Kaunas 2022 της Λιθουανίας.
 • …το Παρίσι. Ο Γιάννης Παππάς, από την ομάδα marketing και επικοινωνίας της Ελευσίνας 2021, ταξίδεψε στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη συνάντηση στελεχών επικοινωνίας και marketing της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Τέχνη στο Δημόσιο Χώρο In Situ, στην οποία συγκεντρώθηκαν στελέχη επικοινωνίας μερικών από τα σημαντικότερα φεστιβάλ  από 15 Ευρωπαϊκές χώρες, που δραστηριοποιούνται στις νέες μορφές τέχνης στο δημόσιο χώρο. Μαζί τους ανταλλάξαμε απόψεις, προβληματισμούς και ιδέες αναφορικά με νέους τρόπους ανάπτυξης κοινού και προβολής της σύγχρονης τέχνης στο ευρύ κοινό των Ευρωπαίων πολιτών.
 • …τη Βοστώνη και το MIT. H εταιρεία Mentor, υπεύθυνη για τη στρατηγική Marketing και Επικοινωνίας της Ελευσίνας 2021, εκπροσωπούμενη από τον υπεύθυνο επικοινωνίας μας Παναγιώτη Γκιόκα, ταξίδεψε στη Βοστώνη. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον 4ο κύκλο της θερμοκοιτίδας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας egg, η εταιρεία Mentor επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα StartMiT. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία προγράμματα στον κόσμο στον τομέα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που διοργανώνει το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο ΜΙΤ και δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν από εξέχοντες καθηγητές, επιχειρηματίες και επιχειρηματικούς αγγέλους.

Συνεργαστήκαμε…

 • Με την ευρωπαϊκή δράση “Co-creating Europe in 24 cities. Πώς η διασυνοριακή συνεργασία  κάνει τη διαφορά”, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Tandem Europe 2015 – 2017 από το European Cultural Foundation και το Ίδρυμα MitOst σε συνεργασία με την Ελευσίνα 2021 και τη Motus Terrae. Πάνω από 30 επαγγελματίες Ευρωπαϊκών πολιτιστικών φορέων από 24 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης φιλοξενήθηκαν στην Ελευσίνα και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την πόλη της Ελευσίνας μέσα από 8 διαφορετικές διαδρομές. Παράλληλα, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο τους, αφού 7 από τα 15 έργα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Tandem Europe 2015 – 2017 παρουσιάστηκαν υπό τη μορφή εργαστηρίου ή εγκατάστασης σε διάφορα σημεία της πόλης το Σάββατο 28 Ιανουαρίου.

https://eleusis2021.eu/portfolio-posts/%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%af%ce%bd%ce%b1%cf%82-2021/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *