Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Συντάκτης:
Νίκος Βασίλης

Μία από τις παθήσεις που αποτελεί μάστιγα τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο είναι η οστεοαρθρίτιδα, η οποία εμφανίζεται λόγω της βαθμιαίας φθοράς της άρθρωσης με το πέρας της ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζεται σε ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και προκαλεί σημαντικά προβλήματα αναπηρίας και άλγους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ισχίο (γοφός) προσβάλλεται λιγότερο συχνά από ό,τι η άρθρωση του γόνατος.

Σημαντικά είναι τα ποσοστά προσβολής των αρθρώσεων των δακτύλων, των χεριών και της σπονδυλικής στήλης. Σε ηλικία μεγαλύτερη των 45 ετών εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες, ενώ σε ηλικία μικρότερη των 45 ετών περισσότερο στους άντρες.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν την πρωτοπαθή εκφύλιση έρχονται αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση με τον πόνο και τους λειτουργικούς περιορισμούς.

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η ηλικία, διότι η αντοχή του χόνδρου μειώνεται, καθώς ο άνθρωπος γερνά.

Αλλες αιτίες είναι η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, το φύλο, καθώς και άλλες παθήσεις, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Είναι πιθανό να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα ακόμη και άτομα με μεταβολικές διαταραχές, όπως υπερφόρτωση σιδήρου ή περίσσεια αυξητικής ορμόνης.

Η συνηθέστερη κλινική εικόνα είναι ο πόνος που είναι το κύριο σύμπτωμα της πάθησης, όπου παρατηρείται ύστερα από βάδιση μεγάλων αποστάσεων όπως κατά την πρωινή έγερση μετά τον ύπνο ή και κατά την παρατεταμένη χρήση μιας θέσης.

Κατά την εξέλιξη της πάθησης παρατηρούνται περίοδοι έξαρσης και ύφεσης του πόνου. Επιπλέον άλλα συμπτώματα της πάθησης είναι ο κριγμός (τριγμός), η δυσκαμψία και η παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Η φυσικοθεραπεία έρχεται για να προσφέρει εργονομικές συμβουλές για την επιβράδυνση της πάθησης και μείωση των συμπτωμάτων.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλους τρόπους μέσω της μυϊκής ενδυνάμωσης, της επανάκτησης του εύρους της κίνησης, καθώς και την ορθή καθοδήγηση και εξοικείωση του ασθενή για τη χρήση των ορθοπεδικών βοηθημάτων (περπατούρα, μπαστούνι) για την αποσυμφόρηση των αρθρώσεων.

Υποστηρίζεται συχνά ότι οι ασθενείς θα πρέπει να διατηρούν το σωματικό τους βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα και να εκτελούν καθημερινά δραστηριότητες, όπως είναι η βάδιση και το κολύμπι.

*Τμήμα φυσικοθεραπείας Λαμία ΑΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

(ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜ.ΕΦΣΥΝ http://www.efsyn.gr/arthro/ta-symptomata-kai-i-antimetopisi-tis-osteoarthritidas)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *