«Τα συναισθήματα δεν έχουν φύλο»

Αυτό που παρουσιάζει η Γιώτα Νέγκα στον Σταυρό του Νότου για τα επόμενα δύο Σάββατα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και όσοι το είδαν ήδη (το προηγούμενο Σάββατο) παραμιλούν. Η τραγουδίστρια με την καλύτερη λαϊκή φωνή, όπως λένε εκείνοι που γνωρίζουν, έχει επιλέξει και ερμηνεύει στο πρόγραμμα κομμάτια που είπαν αποκλειστικά άνδρες τραγουδιστές. Μέχρι και Μανώλη Αγγελόπουλο λέει. «Φύλο Ανδρικό», λέγεται η παράσταση.

Υπάρχουν, άραγε, τραγούδια αποκλειστικά για άντρες ή γυναίκες ερμηνευτές; Ιδού η απορία. «Αυτό πίστευα, όμως με το “Φύλο Ανδρικό” ανακάλυψα πως τα συναισθήματα δεν έχουν φύλο», απαντά η Γιώτα. «Η απώλεια, η χαρά, ο έρωτας, ο χωρισμός πονούν και “χαϊδεύουν” το ίδιο την ψυχή του άνδρα και της γυναίκας». Από την άλλη, υπάρχουν τραγούδια αποκλειστικά για άντρες ή γυναίκες ακροατές; «Εχω την αίσθηση ότι και σε αυτή την ερώτηση θα απαντήσω αντίστοιχα με την προηγούμενη. Τα τραγούδια φωλιάζουν στην ψυχή, η οποία αν και γένους θηλυκού δεν έχει… φύλο».

Μια παράσταση, σαν μουσική βιογραφία. Από τον Στέλιο Καζαντζίδη έως τον Χρήστο Θηβαίο, από τον Στράτο Διονυσίου μέχρι τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και από τον Σταύρο Ξαρχάκο έως τον Νίκο Παπάζογλου. Το λαϊκό τραγούδι θέλει γυναικεία ή ανδρική φωνή; Ο πόνος και ο νταλκάς;

«Το λαϊκό τραγούδι δεν κάνει τέτοιες διακρίσεις. Είναι θέμα κώδικα, καταβολών, αισθήματος και έκφρασης. Η φωνή έπεται.Η ψυχή τραγουδάει με όχημα τη φωνή». Είναι όμως και θέμα στίχου αν ένα τραγούδι θεωρείται… ανδρικό ή… γυναικείο; «Με τη στενή έννοια του όρου, ναι. Ανάλογα με το ποιος μιλάει και σε ποιον απευθύνεται,μπορεί να θεωρηθεί ανδρικό ή γυναικείο ένα κομμάτι. Μην ξεχνάτε όμως ότι και το “Με τα μάτια κλειστά”, μολονότι είναι ένα τραγούδι στο οποίο ένας άνδρας απευθύνεται σε μια γυναίκα, αγαπήθηκε από μια γυναικεία ερμηνεία».

Γιώτα Νέγκα, λοιπόν, και με έναν σύγχρονο unplugged λαϊκό ήχο τριών οργάνων. Είπαμε, όσοι την είδαν, έφυγαν ενθουσιασμένοι (μάρτυς μου ο Γιώργος Τσιάρας του διεθνούς τμήματος της εφημερίδας μας που θέλει να ξαναπάει αύριο – δική του και η φωτογραφία). Το κοινό ήταν ανακατεμένο, αλλά δράττομαι της ευκαιρίας να ρωτήσω τη Γιώτα Νέγκα αν προτιμάει γυναίκες ή άνδρες ανάμεσα στο ακροατήριο.

«Και τις δύο περιπτώσεις. Σημασία έχει η συγκίνησή τους, τα μάτια τους, η χαρά τους και οι δυνατές φωνές τους, όταν τους ακούω να τραγουδούν». Είναι πιο εύκολο να κάνεις επιτυχία αν είσαι γυναίκα τραγουδίστρια ή πρακτικά γίνεται πιο δύσκολο; «Δεν ορίζει το φύλο τον βαθμό επιτυχίας, αλλά τα τραγούδια, τα οποία όταν αγαπηθούν πραγματικά από το κοινό κρατούν στον χρόνο».

Info: Σάββατα 21 & 28 Απριλίου. Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου, Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος. Ωρα έναρξης: 22.30. Είσοδος: 13€ (με μπίρα ή κρασί)

(ΠΗΓΗ : http://www.efsyn.gr/arthro/ta-synaisthimata-den-ehoyn-fylo)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *