Το «κουκούλωμα» του θανάτου του Τσαλικίδη

Η είδηση δεν είναι μόνο πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε ομόφωνα την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη, επιδικάζοντας το ποσό των 50.000 ευρώ στους οικείους του.

Είναι το γεγονός πως έκρινε ότι οι ελληνικές αρχές βιάστηκαν να κλείσουν την υπόθεση χωρίς να διενεργήσουν επαρκή έρευνα.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, 12 χρόνια μετά τον αποδιδόμενο σε αυτοκτονία θάνατο του 39χρονου στελέχους της Vodafone, ενισχύονται ακόμα περισσότερο οι αμφιβολίες για την πραγματική έκβαση των γεγονότων του Μαρτίου 2005.

Χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, ζήτησε τη δικογραφία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για να κρίνει αν πρέπει να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Τσαλικίδης είχε βρεθεί στο σπίτι του κρεμασμένος, στις 9 Μαρτίου του 2005, παραμονή αποκάλυψης μεγάλου σκανδάλου παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων πολλών μελών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Για τη διερεύνηση των αιτίων του θανάτου έγιναν δύο έρευνες: Η πρώτη (2005-2006) κατέληξε ότι ο θάνατος προήλθε από απαγχονισμό.

Η συμπληρωματική έρευνα (2012-2014) απλά επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της πρώτης. Οι δύο από τους τρεις ιατροδικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αιτία του θανάτου δεν είχε εντελώς διασαφηνιστεί.

Η οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη δεν αποδέχθηκε ποτέ τα συμπεράσματα της έρευνας για αυτοκτονία, υποστήριξε ότι ο θάνατός του ήταν συνδεδεμένος με την ιστορία των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 19 Νοεμβρίου του 2014.

Οι 7 δικαστές οι οποίοι εξέτασαν την υπόθεση μιλούν για «ασυνέπειες» που εντοπίσθηκαν στις εκθέσεις τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης που έγιναν ύστερα από αίτημα των προσφυγόντων.

Σε αυτές προστίθενται και άλλες ασυνέπειες, όπως η έλλειψη αυτοκτονικού κινήτρου που επιβεβαιώνεται από την ψυχιατρική έκθεση.

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2015 ήρθαν στη δημοσιότητα νέα ντοκουμέντα από το αρχείο Σνόουντεν για τη σκοτεινή υπόθεση των υποκλοπών.

Στη δημοσιογραφική έρευνα της «Καθημερινής» (ρεπορτάζ Αγγελου Πετρόπουλου) και του «The Intercept», που παρουσίασε τα συγκεκριμένα έγγραφα, αποδεικνύεται πως υπήρχε συνεργασία ήδη από το 2002 μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών μυστικών υπηρεσιών (ΕΥΠ και NSA-CIA) για τις παρακολουθήσεις.

Τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, την κυβέρνηση Καραμανλή απασχολούσε ιδιαίτερα το ζήτημα του ελέγχου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων «υπόπτων» προσώπων.

Την ίδια περίοδο διαπιστώθηκε ότι το πολυδιαφημισμένο και πανάκριβο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου C4I δεν μπορούσε να καλύψει το ζήτημα της ασφάλειας.

Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, κάλεσε τους εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας σε σύσκεψη και τους ζήτησε να προετοιμάσουν συστήματα «νομίμων συνακροάσεων» για τα δίκτυά τους.

Ειδικά στη Vodafone υπήρχε το σύστημα συνακροάσεων εγκατεστημένο από την Ericsson, αλλά δεν ήταν ενεργοποιημένο.

Τον Ιούνιο 2004 τέθηκαν σε λειτουργία τα «τηλέφωνα σκιές» και, μέσω «παρείσακτου λογισμικού», ενεργοποιήθηκε αυτό το σύστημα. Είναι σαφές ότι όλα αυτά έγιναν επειδή δεν υπήρχε χρόνος (και χρήμα) για να ακολουθηθούν νόμιμες διαδικασίες. («Εφ.Συν.», 30.9.2015, Δ.Ψαρράς, «Υποκλοπές α λά ελληνοαμερικανικά»).

Στις 24 Ιανουαρίου 2005, κάποιος επιχειρεί την εισαγωγή πρόσθετου παράνομου λογισμικού στο εσωτερικό του κέντρου της Vodafone στην Παιανία.

Στις 31 Ιανουαρίου, ο Τσαλικίδης υπέβαλε την παραίτησή του στους ανωτέρους του, αλλά αυτοί τον πείθουν να πάρει άδεια. Στις 9 Μαρτίου 2005 βρίσκεται απαγχονισμένος.

Ενας άνθρωπος που είχε προγραμματίσει εκδρομή το Σαββατοκύριακο με τη σύντροφό του και που την προηγούμενη μέρα ανησυχούσε για την υγεία της μητέρας του.

Ακόμα και σήμερα παραμένει επτασφράγιστο μυστικό το πόρισμα της ΕΥΠ για την υπόθεση των υποκλοπών, το οποίο παραδόθηκε στον κ. Βουλγαράκη στις 20.7.2005.

Το πόρισμα αυτό δεν επιτράπηκε να το δει ούτε η Ειδική Επιτροπή της Βουλής ούτε και η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή (ΑΔΑΕ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *