Υπουργείο Αυτοκτονιών όρισε η Τερέζα Μέι

Πολλή δουλειά φαίνεται να έχει μπροστά της η Τζάκι Ντόιλ Πράις, η οποία και θα ηγηθεί των προσπαθειών της κυβέρνησης να μειωθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών. Περίπου 4.500 άνθρωποι αφαιρούν την ίδια τους τη ζωή κάθε χρόνο στη Βρετανία, γεγονός που ανάγκασε την Τερέζα Μέι να πάρει τα μέτρα της.  Μόλις πριν από λίγους μήνες άλλωστε, όρισε υπουργείο σχετικά με την αντιμετώπιση της μοναξιάς. Τώρα προχώρησε και στη δημιουργία υπουργείου αυτοκτονιών, με το χαρτοφυλάκιο να αναλαμβάνει η Υπουργος Υγείας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η αυτοκτονία είναι η πρώτη αιτία θανάτου στους άνδρες κάτω των 45 ετών. «Μπορούμε να θέσουμε τέλος στο στίγμα που εξανάγκασε τόσους πολλούς να υποφέρουν σιωπηρά» δήλωσε η Μέι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. «Μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή την τραγωδία που παίρνει τόσο πολλές ζωές. Και μπορούμε να δώσουμε την προτεραιότητα που αξίζουν στην ψυχική υγεία των παιδιών μας» πρόσθεσε.

Η φιλοδοξία της βρετανικής κυβέρνησης, όπως εξήγησε στο BBC ο υφυπουργός Υγείας Ματ Χάνοκ, είναι να δοθεί και στην ψυχική υγεία το βάρος που έχει δοθεί στη σωματική. Αυτό είναι και το νόημα του ορισμού ενός υπουργού πρόληψης των αυτοκτονιών.

Παράλληλα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός προανήγγειλε τη χρηματοδότηση 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής που θα προσφέρει βοήθεια σε ανθρώπους που εκδηλώνουν αυτοκτονικές σκέψεις και άλλα προβλήματα υγείας. «Ως υπουργός Υγείας, έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους που έχασαν οικεία τους πρόσωπα τα οποία έθεσαν τέλος στη ζωή τους» ανέφερε η Τζάκι Ντόιλ Πράις, θέλοντας να δώσει ένα τέλος σε αυτό.

Έκθεση έχει δείξει πάντως, ότι θα χρειαστεί γενναία χρηματοδότηση των υποδομών ψυχικής υγείας που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως έλλειψη προσωπικού και απουσία ελέγχων για τις δαπάνες τους.

(ΠΗΓΗ : http://www.topontiki.gr/article/292870/ypoyrgeio-aytoktonion-orise-i-tereza-mei   )