Φόβοι λογοκρισίας από τον ορισμό του Facebook για την τρομοκρατία

Τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε υπερβολική λογοκρισία και αυθαίρετη απαγόρευση της πρόσβασης Facebook επισημαίνει ο ΟΗΕ, εξαιτίας του ορισμού που δίνει στην «τρομοκρατία» ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με ανεξάρτητη εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, αυτό που το Facebook θεωρεί «τρομοκρατία» είναι «πολύ ευρύ».

Η ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, Φιονουάλα Νι Αολάιν έστειλε επιστολή στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτή και ιδιοκτήτη του Facebook, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία της για τις προσπάθειες του ιστοτόπου να αποτρέψει τους «τρομοκράτες» από τη χρησιμοποίηση της πλατφόρμας του.

«Η χρήση πολύ γενικόλογων και ανακριβών ορισμών ως βάσης για να ρυθμιστεί η πρόσβαση και η χρήση της πλατφόρμας του Facebook μπορεί να οδηγήσει σε μεροληπτική εφαρμογή, υπερβολική λογοκρισία και αυθαίρετη άρνηση όσον αφορά την πρόσβαση και χρήση υπηρεσιών του Facebook», προειδοποιεί.

Όπως εξήγησε, ο ορισμός του Facebook συγχωνεύει στις τρομοκρατικές οντότητες όλες τις μη κρατικές οργανώσεις που καταφεύγουν στη βία προκειμένου να επιτύχουν τους σκοπούς τους.

«Η χρησιμοποίηση ενός τόσο εκτεταμένου ορισμού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ορισμένες κυβερνήσεις επιδιώκουν να στιγματίσουν διάφορες μορφές διαφωνίας και αντιπολίτευσης — είτε είναι ειρηνικές είτε βίαιες», συγκαταλέγοντάς τες στους τρομοκράτες, σημειώνει η Νι Αολάιν.

Ο ορισμός που χρησιμοποιεί το Facebook προκειμένου να προσδιορίσει τι είναι ένας τρομοκράτης, σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ «είναι αντίθετος με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο γιατί χαρακτηρίζει τρομοκράτες όλες τις ένοπλες μη κρατικές ομάδες που είναι μέρη μιας μη διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης, ακόμα και αν οι ομάδες αυτές συμμορφώνονται προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Άλλο ζήτημα που εντοπίζει η Νι Αολάιν στην εφαρμοζόμενη πολιτική περί τρομοκρατίας από το Facebook, είναι ότι η έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά τον προσδιορισμό αν κάποιος ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη οργάνωση, εκτιμώντας πως «η απουσία ανεξάρτητων διαδικασιών εξέτασης, επιτήρησης και ελέγχου ενεργειών του Facebook (…) είναι πολύ προβληματική».

Πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο Μάιο, το Facebook ανακοίνωσε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 κατάργησε 1,9 εκατομμύρια περιεχόμενα σε σχέση με τρομοκρατική προπαγάνδα, δηλ. 73% περισσότερα σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017, χάρη σε τεχνολογικές βελτιώσεις. Στο 99,5% των περιπτώσεων αυτό έγινε χωρίς προειδοποίηση.

(ΠΗΓΗ :   http://www.efsyn.gr/arthro/fovoi-logokrisias-apo-ton-orismo-toy-facebook-gia-tin-tromokratia   )