Χειραγώγηση νομίσματος και στο βάθος… πετρέλαιο

Ο Τραμπ πιέζει για συμπίεση των ισοτιμιών του δολαρίου, το Πεκίνο χαλάρωσε τη στήριξη στο γιουάν

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ πάει κόντρα στις συστάσεις των συμβούλων του. Άλλωστε, για τον ίδιο οι εντυπώσεις είναι πιο σημαντικές από την ουσία, ιδιαίτερα όταν εντάσσονται στην καμπάνια της… Μεγάλης Αμερικής.

Της Στέλλας Θεοδώρου

Η νέα φάση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας

Οι επενδυτές φοβούνται ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας εξελίσσεται πλέον και σε νομισματικό. Στις αρχές της εβδομάδας οι διεθνείς χρηματαγορές κινήθηκαν «στο κόκκινο», με το κινεζικό γιουάν να καταγράφει ρεκόρ πτώσης έναντι του δολαρίου, καθώς κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έντεκα ετών. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε εκ νέου τους τόνους, κατηγορώντας το Πεκίνο για χειραγώγηση νομίσματος. «Η Κίνα έριξε την αξία του νομίσματός της σχεδόν σε ιστορικό χαμηλό. Λέγεται χειραγώγηση νομίσματος. Ακούει η Fed; Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση, η οποία θα αποδυναμώσει την Κίνα μακροπρόθεσμα», έγραψε στο twitter ο Τραμπ.

Αν και ο κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας το αρνείται, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε, αν ήθελε, να παρέμβει. Αντιθέτως, επιλέγει να επιτρέψει την υποτίμηση του νομίσματός του, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Ουάσιγκτον. Η Ταν Γιαλίνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος του China Forex Investment Research Institute, εκτιμά σε ό,τι αφορά στη χειραγώγηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ή της ικανότητας παρέμβασης ότι οι ΗΠΑ είναι πιο ισχυρές.

Η θεαματική πτώση του γιουάν

Όταν η Fed προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων του δολαρίου, πολλοί αναλυτές επεσήμαναν ότι αυτό ήταν απόρροια των ασφυκτικών πιέσεων που άσκησε ο Τραμπ για πίεση των ισοτιμιών του δολαρίου σε χαμηλότερα επίπεδα ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας. Οι ίδιοι αναλυτές βλέπουν πίσω από την πτώση του γιουάν την απάντηση στις κινήσεις του Λευκού Οίκου. Η κινεζική κυβέρνηση εγκατέλειψε την πολιτική στήριξης του νομίσματος, με αποτέλεσμα το κινεζικό νόμισμα να σημειώσει σημαντική υποχώρηση έναντι του δολαρίου, με προφανή στόχο να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των κινεζικών προϊόντων και να απορροφηθεί ένα τμήμα των αμερικανικών δασμών. Η σταθερή ισοτιμία 1 δολάριο προς 7 γιουάν για πρώτη φορά διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς το κινεζικό νόμισμα διολίσθησε κατά 10%. Αν ο εμπορικός πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ συνεχιστεί, προβλέπεται ότι σύντομα θα προκληθούν προβλήματα και σε άλλα νομίσματα, δεν αποκλείεται και στο ευρώ.

Ο πόλεμος των δασμών

Μέτρα σε βάρος των ΗΠΑ υιοθετεί και το Πεκίνο μετά τον νέο γύρο δασμών που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι κινεζικές επιχειρήσεις θα σταματήσουν να αγοράζουν αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, ενώ το Πεκίνο εξετάζει επίσης την επιβολή δασμών σε όλα τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα που έχουν αγοραστεί μετά τις 3 Αυγούστου. Ο Τραμπ την 1η Αυγούστου ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων, με το Πεκίνο να προειδοποιεί ότι είναι έτοιμο να λάβει αντίμετρα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η «Wall Street Journal», ο Αμερικανός Πρόεδρος λογομάχησε με τους συμβούλους του για την επιβολή δασμών στην Κίνα, καθώς οι τελευταίοι τον προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις στις αμερικανικές επιχειρήσεις. Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, Ζανγκ Γιουν, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αν επιθυμούν πόλεμο στο εμπόριο, τότε θα τον έχουν. «Η θέση της Κίνας είναι πολύ σαφής: εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν συνομιλίες, τότε θα έχουμε διάλογο· εάν θέλουν να πολεμήσουν, τότε θα έχουμε πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζανγκ Γιουν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Ο Τραμπ, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη διεκδίκηση και δεύτερης προεδρικής θητείας, ακολουθεί τον δικό του δρόμο. Όπως προβλέπει το Eurasia, o εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας θα συντηρηθεί και ίσως επιδεινωθεί το 2020. Έπεται συνέχεια…

Η αύξηση των δασμών και η ανησυχία των επενδυτών

Παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο και την επιβολή δασμών θα είναι πολύ μεγαλύτερες για την Κίνα, με δεδομένο ότι εισάγει πολύ λιγότερα προϊόντα απ’ όσα εξάγει στην αμερικανική αγορά, οι επενδυτές ανησυχούν. Ηδη από την άνοιξη ο οίκος Moody’s είχε προειδοποιήσει ότι η αύξηση των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά προϊόντα επηρεάζει αρνητικά την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη σε μια περίοδο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Προβλέπεται δε να εντείνει τις πιέσεις στην ανάπτυξη, τις εμπορικές ροές και τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Οι δασμοί θα λειτουργήσουν «ως φόρος στις αμερικανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και προσωρινά θα αυξήσουν τον πληθωρισμό», σημειώνει. Εάν οι αμερικανικές εταιρείες μετακυλήσουν το κόστος των δασμών 10% στους καταναλωτές, τότε η επιβάρυνση για το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό θα είναι αρκετά μεγάλη και, αναπόφευκτα, η αμερικανική οικονομία θα κατεβάσει ταχύτητα.

Την ίδια ώρα, και η BofA προειδοποίησε ότι το Πεκίνο έχει στα χέρια του και το όπλο του πετρελαίου. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα παρουσιάζει ως πιθανό ένα σενάριο κατά το οποίο η Κίνα αρχίζει να αγοράζει και πάλι μεγάλες ποσότητες ιρανικού αργού, κόντρα στο αμερικανικό εμπάργκο, κίνηση ικανή θα ρίξει στα Τάρταρα την τιμή του πετρελαίου, με ό, τι αυτό σημαίνει για τις αγορές.

(ΠΗΓΗ : https://neaselida.gr/kosmos/cheiragogisi-nomismatos-kai-sto-vathos-petrelaio/  )