«Όχι» της αντιπολίτευσης σε δημιουργία δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης. Υδρολογικά αυτοτελή δήμο υποσχέθηκε ο Χρήστος Παππούς

Την καθολική αντίδραση της αντιπολίτευσης συνάντησε στο δημοτικό συμβούλιο Φυλής η πρόταση της διοίκησης του δήμου για δημιουργία δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης (ΔΕΥΑ). Η προσπάθεια του Χρήστου Παππού να πείσει για την αναγκαιότητά της και ότι, έστω, επί του παρόντος θα εκπονηθεί μόνο μελέτη σκοπιμότητας, έπεσε στο κενό και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η – μονίμως συμφωνούσα με τη διοίκηση – Φωτεινή Γιαννόπουλου, είπε (δις μάλιστα) όχι.

Καλυμμένες αλλα σαφείς αποστάσεις από την πρόταση Παππού, την οποία προσπάθησε να περιορίσει στην εκπόνηση μελέτης «και εδώ είμαστε για να δούμε αν θα το κάνουμε» κράτησε και ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Δημήτρης Καμπόλης. Είναι προφανές, άλλωστε, ότι με τη δημιουργία μιας δημοτικής επιχείρησης ο κ. Καμπόλης θα απωλέσει το κομμάτι αυτών των εσόδων που έχει στη δικαιοδοσία του και συνεπώς δεν πρέπει να είναι μια πρωτοβουλία που τον χαροποιεί ιδιαίτερα.

Εισηγούμενος το θέμα, ο δήμαρχος Φυλής χαρακτήρισε αναγκαία τη δημιουργία δημοτικής επιχείρησης για να μπορεί ο δήμος να χρηματοδοτηθεί από προγράμματα και επικαλέστηκε το παράδειγμα άλλων δήμων αλλά και της Ευρώπης. Δε μπόρεσε ωστόσο να αντικρούσει το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι η αυτοδιοίκηση στενάζει από τις αμαρτίες των δημοτικών επιχειρήσεων (πολύ περισσότερο ο δήμος Φυλής) και το μόνο που περιορίστηκε να πει είναι πως δεν έχει σχέση αυτή η επιχείρηση με ΔΕΤΕΑΛΑ, ΔΕΑΔΑΛ και ΔΕΡΑΛ.

Για να αμβλύνει, εξάλλου, τις αντιδράσεις υποστήριξε ότι η απόφαση αφορά μόνο την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας από την τεχνική υπηρεσία του δήμου «και βλέπουμε τι θα γίνει», όμως είναι ηλίου φαεινότερο ότι η διοίκηση δε θα αποφάσιζε να προχωρήσει σε μελέτη, αν δεν επρόκειτο να προχωρήσει και στη δημιουργία της επιχείρησης. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι εκτός από ενεργειακά αυτοτελής, ο δήμος μπορεί να γίνει ναι υδρολογικά αυτόνομος και να δίνει φθηνό νερό στους δημότες.

 

 

Αντίθετος με τη δημιουργία δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Φυλής Δημήτρης Τσιουμπρής,

Να υπάρξει σοβαρή οικονομική μελέτη για το πόσο θα στοιχίσει αυτή η υπόθεση καθώς και μελέτη για το αν υπάρχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και μετά να έρθει προς συζήτηση, ζήτησε ο Κώστας Λουμιώτης, τονίζοντας ότι «αν κάποιος διαβάσει τις παραγράφους 7 και 8 της εισήγησης βλέπει πως αυτά τα σχήματα απέτυχαν».

Κάθετα αρνητικός στην ίδρυση ΔΕΥΑ ήταν και ο επικεφαλής της ΕΥΠΟΛΙΣ Γιώργος Αβράμης, ο οποίος ζήτησε να μάθει ποια είναι τα χρέη που άφησαν οι δημοτικές επιχειρήσεις του πρώην δήμου Άνω Λιοσίων και διερωτήθηκε γιατί η διοίκηση του δήμου δεν έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.

Ελλιπή που δεν απαντούν σε σημαντικά ερωτηματικά και κυρίως στο γιατί είναι αναγκαία η δημιουργία μιας ΔΕΥΑ, χαρακτήρισε τα στοιχεία της εισήγησης ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Θοδωρής Χαμαλίδης, τονίζοντας ότι μια τέτοια επιχείρηση χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης, επεσήμανε με τη σειρά του ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου, «ακόμα βασανίζονται και είναι καταχρεωμένες».

Η Γιαννοπούλου σε ρόλο… έκπληξη!

Ένα ρόλο που δεν έχει συνηθίσει το δημοτικό συμβούλιο επεφύλαξε για τον εαυτό της η Φωτεινή Γιαννοπούλου, η οποία – για πρώτη ίσως φορά μέσα σε 4 χρόνια – διαφώνησε με επιλογή της δημοτικής αρχής. Αφού υπενθύμισε ότι το νερό στο δήμο είναι δυο ταχυτήτων (Άνω Λιόσια και Φυλή πληρώνουν με τιμολόγιο του δήμου και Ζεφύρι με τιμολόγιο ΕΥΔΑΠ), εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για τη δημιουργία ΔΕΥΑ. Είχε, ωστόσο, και δεύτερη… έκπληξη στο μανίκι της, όταν (πάλι για πρώτη, ίσως, φορά μέσα σε 8 χρόνια) τάχθηκε υπέρ της απόφασης για μεταφορά του δικτύου στην ΕΥΔΑΠ (απόφαση που είχε πάρει η διοίκηση Μπουραΐμη), «για να σταματήσουν τα χρέη και οι πελατειακές σχέσεις».

(ΠΗΓΗ :  http://doxthi.gr/58215/58215/ )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *