20 εκατ. πλαστά εισιτήρια του ΟΑΣΑ βρέθηκαν σε τυπογραφείο στο Μενίδι

Είκοσι εκατομμύρια πλαστά εισιτήρια του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνών εντόπισε η Ασφάλεια σε τυπογραφείο στο Μενίδι.

20-ekat-plasta-eisitiria-sugkoinwniwn-brethikan-se-tupografeio-sto-menidi

Είκοσι εκατομμύρια πλαστά εισιτήρια του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνών εντόπισε η Ασφάλεια σε τυπογραφείο στο Μενίδι. Παράλληλα, συνέλαβε δύο ημεδαπούς ηλικίας 48 και 58 ετών, συνιδιοκτήτες της τυπογραφικής εταιρείας.

Η επιχείρηση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.).

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας και της απάτης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικής καταγγελίας του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α.), διενεργήθηκε έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στους χώρους τυπογραφείου στην περιοχή των Αχαρνών Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 59.470 πλαστά εισιτήρια.
  • 1.000.000 εκτυπωμένα εισιτήρια, έτοιμα προς κοπή, συσκευασία και πώληση, η γνησιότητα των οποίων ερευνάται,
  • 12.500 εντυπώματα εισιτηρίων με το λογότυπο του Ο.Α.Σ.Α.,
  • δώδεκα (12) εκτυπωμένα ρολά εισιτηρίων χωρίς πρόσθετα ασφαλείας, μόνο με το σήμα του Ο.Α.Σ.Α,
  • δώδεκα (12) τυπογραφικά μηχανήματα και
  • το χρηματικό ποσό των -13.500- ευρώ.

Το ύψος της οικονομικής ζημίας, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, θα προσδιοριστεί επακριβώς από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ο.Α.Σ.Α.

Το Σεπτέμβριο είχαν απολυθεί τρεις υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ για σκάνδαλο με πλαστά εισιτήρια

Το Σεπτέμβριο η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ είχε προχωρήσει στην απόλυση τριών υπαλλήλων εμπλεκομένων σε σκάνδαλο με πλαστά εισιτήρια που σύμφωνα με τους υπολογισμούς κόστισε 30 εκατ. στον οργανισμό.

Η απόφαση ελήφθη βάσει της υπόδειξης της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, η οποία το καλοκαίρι είχε κοινοποιήσει το πρώτο πόρισμα για την υπόθεση. Στο πόρισμα, το οποίο διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Διαφθοράς, αναφερόταν η τέλεση πράξεων που χαρακτηρίστηκαν «παράνομες», όπως σημειώνεται στη «Διαύγεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση για την απόλυση των υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται στον Τομέα Καταμέτρησης, αφορούσε εμπλοκή τους στην απόκρυψη στοιχείων καθώς φέρονται να ζήτησαν από εργαζομένους στα εκδοτήρια ορισμένων σταθμών του μετρό να καταστρέψουν τα βιβλία και τα έντυπα παραλαβής και πώλησης εισιτηρίων αμέσως μόλις είχε ξεκινήσει ο έλεγχος.

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, όπως εκτιμάται, συχνά απέσυραν μεγάλους αριθμούς εισιτηρίων προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι ήταν ελαττωματικά και στη συνέχεια τα διέθεταν ξανά με δικό τους όφελος.

Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε ξεκίνησε αυτό, εκτιμάται ότι συνέβαινε για διάστημα που ξεπερνά και τα πέντε χρόνια και σ αυτό βοηθούσε το γεγονός ότι το σύστημα καταγραφής ήταν χειρόγραφο.

Όπως μάλιστα υποστηρίζουν πηγές κοντά στην υπόθεση «όσο πιο πίσω πας τόσο ευκολότερο ήταν» καθώς παλαιότερα τα εισιτήρια δεν ήταν καν αριθμημένα, όπως είναι τώρα.

Ο ΟΑΣΑ είχε αναθέσει και σε δικό του εξωτερικό σύμβουλο να ελέγξει το σύστημα της διακίνησης εισιτηρίων στο σύνολο του Ομίλου και σε όλες τις συγκοινωνιακές εταιρίες.

Πηγή : http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/20-ekat-plasta-eisitiria-sugkoinwniwn-brethikan-se-tupografeio-sto-menidi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *